10. september 1996 kell 22:00

Autorid loovad maksupretsedendi

Eesti autorite ühingu survel on kultuuriminister teinud ohtliku pretsedendi. Ministri poolt välja antud määrus sätestab, et alates 15. septembrist hakatakse kõigilt Eestisse imporditavatelt salvestusseadmetelt ja tühjadelt kassettidelt ühingu kasuks maksu koguma. Kuigi maksu suurus pole iseenesest jalustrabav, igalt salvestusseadmelt kaks ja kassetilt neli protsenti käibemaksustamata hinnast, on selle hilisem mõju palju tuntavam. Nii võib hakata kehtestama makse igale kaubaliigile. Leiduks vaid vastavat lobby tegev organisatsioon või firma. Näiteks võiks Microlink nõuda, et kultuuriministeerium maksustaks tema kasuks kogu Eestisse imporditav arvutite tark- ja riistvara. Klubi Unicum võiks teede- ja sideministrilt nõuda imporditavate autode maksustamist. On halenaljakas, et Eesti autorid ei oska oma loomingut kaitsta muidu, kui ainult maksu abil. Aga nii tegevat ju ka Euroopa Liit. See väide näib andvat õigustuse kõigele. Ka totrale.

Hetkel kuum