Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sosaari väitel lähtus Kranich juhatuse otsustest

  Aare Sosaar kinnitas, et LEPi juhatuse otsuste kohaselt anti pangatöötajaile võimalus vahetada enne rahareformi rublasid Rootsi kroonide vastu sooduskursiga 1:1, kustutati vehkleja Kaido Kaabermale antud pangalaen, spondeeriti Isamaad 1992. aasta valimiskampaania ajal ning rahuldati 33,9 miljoni rubla ulatuses Moskva firma Inter-Agro inkassonõue Rootsi firma Trendy EWI Group vastu. Just neis asjades süüdistab prokurör Urmas Tammiksaar Kranichit, keda kahtlustatakse oma ametiseisundi kuritarvitamises.
  Sosaar väitis veel kohtule, et kuludokumentide mitteesitamine bensiiniraha kasutamise kohta, milles samuti Kranichit süüdistatakse, oli LEPi raamatupidamises välistatud.
  Prokuröri küsimusele, kus need juhatuse protokollid ja otsused praegu asuvad, ei osanud Sosaar vastata. Tammiksaar ütles pärast kohtuistungit, et Sosaari väited võivad ju tõele vastata, kuid tema pole ühtegi sellekohast paberit näinud.
  Eile andis tunnistusi ka LEPi nõukogu esimene esimees Hugo Peterson, kes ütles, et panga juhatus eesotsas Sosaariga ei andnud nõukogule täit ülevaadet panga tegevjuhtkonna ettevõtmistest. Petersoni sõnul oli näiteks Rootsi kroonide soodusmüük panga töötajaile vastuolus LEPi nõukogus heakskiidetud juhiste jäme rikkumine.
  Kranichi kaitsja vandeadvokaat Indrek Teder pani kohtule esitatud taotluses kahtluse alla kriminaalprotsessi tsiviilhageja esindajana kaasatud vandeadvokaat Andres Hallmäe volituste ehtsuse. Teder juhtis taotluses kohtu tähelepanu asjaolule, et ärinime Trendy EWI Group all ei ole Eestis ega Rootsis registreeritud ühtegi firmat.
  Rootsi äriregistris on küll registreeritud TEWI Group ja selle õigusjärglane Ewizonen i Värnamo Ab, mille pankrot läinud aasta mais välja kuulutati. Kuid et igal firmal saab Tederi sõnul olla vaid üks ärinimi, ei olevat Trendy EWI Groupi kaasamine kriminaalprotsessi tema väitel millegagi põhjendatud.
  Andres Hallmägi ütles kohtule, et Ewizonen i Värnamo pankrotihalduri antud kirjalik volitus esindada firma eelkäijat Trendy EWI Groupi ehk TEWI Groupi on Rootsis küll postitatud, kuid pole veel temani jõudnud.
  LEPi pankrotihaldur, vandeadvokaat Andres Rüütel esitas Tallinna linnakohtule taotluse peatada Kranichi kriminaalprotsess ajani, kuni jõuab lahendini tema poolt Lääne maakohtule esitatud hagiavaldus, milles pannakse samuti kahtluse alla Trendy EWI Groupi volituste tunnistamine.
  Rüütel kinnitas hiljem, et hagiavaldust ajendasid teda esitama Tederilt saadud materjalid, mille kohaselt Trendy EWI Group pole registreeritud ei Eestis ega Rootsis.
  Aare Sosaar tõdes, et Trendy EWI Gorupi pangakontot käis LEPis avamas firma Moskva esindaja. Sosaar lisas samas, et Trendy taust on üsna hämar. See oli ka väidetavalt üks põhjusi, miks Inter-Agro inkassonõue rahuldati.
  Prokurör Urmas Tammiksaar ei vaielnud Tederi ja Rüütli taotluse rahuldamisele vastu, esitades omakorda taotluse võtta Kranichi kriminaalprotsessi toimikusse riigikohtu lahendiga lõppenud Trendy EWI Groupi ja LEPi tsiviilvaidluse toimik.
  Kohus otsustas Kranichi kriminaalprotsessi peatada ajaks, kuni Lääne maakohus jõuab Rüütli hagis kohtulahendini. LEPi pankrotihalduri hagiavaldus tuleb arutusele oktoobri lõpus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Swedbank: tallinlasele on korteri taskukohasus kukkunud 2009. aasta tasemele
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Kriisi ajal teevad isegi erinevad arvutused ärevaks
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kvartali lõpp kallutas kõik USA kolm peamist indeksit karuturule
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Ukraina taotleb kiirendatud korras NATO liikmelisust
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Septembri elektri börsihind kukkus kolmandiku
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.

Olulisemad lood

Jüri Käo poliitikutele: mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on?
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.