• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hindade tõus maailma aktsiabörsidel jätkub

  New Yorgi börs jõudis eelmisel nädalal jällegi uue absoluutse rekordini ja selleks oli Dow Jonesi tööstuskeskmise järgi 5938,76 punkti. Life high nimetatud punktisummaga püstitati 24. septembril. Aktsiaturule andis kindlasti impulsi föderaalreservi avatud turu komitee otsus mitte tõsta dollari intresse. Intresside tõstmine aitab ohjeldada inflatsiooni, kuid pidurdab samas majanduskasvu. Aktsiaturg oleks intresside tõstmisele kahtlemata negatiivselt reageerinud. Neljapäeval langes Dow Jones veidi tagasi -- 0,14%, 5868,85 punktini; kui rekordi püstitamine välja jätta, siis oli nädala muut üksnes pluss üks punkt. Nasdaqi börsil tegid tugevat rallit high tech-aktsiad eesotsas kompaniidega U.S. Robotics, Cirrus Logic ja ValuJet.
  Londoni börs, mis jõudis üle-eelmisel nädalal väga lähedale 4000 punktile (FTSE 100-indeksi järgi), eelmisel nädalal veidi taandus. Reede hommikul algas tõusujoones kauplemine umbes 3930 punkti juurest, vedavaks sektoriks oli farmaatsia. Tegijateks olid sellised kompaniid nagu Zeneca, Glaxo Wellcome ja SmithKline Beecham. Zeneca aktsia kallines 25 1/2 penni, 1572 1/2 pennini, Zeneca toodetav astmaravim Accolate kanti USAs registrisse. Zeneca vastu tunneb huvi Saksa kontsern Bayer AG, kuid brittide Zeneca on kallis firma. Glaxo Wellcome kallines 15 penni, 991ni. Suuremate kiiluvees kallines SmithKline 14 penni, 768 1/2 pennini. Reede pärastlõunaks oli FTSE tõusnud 0,34%, 3947 punktini, nädalaga -47 punkti.
  Tokio börsil läks eelmine nädal igati korda. Nikkei-225 indeks tõusis neli päeva järjest 21 547,02 punktini. Terve nädala arvestuses oli tõus 434,78 ehk märkimisväärsed 2,1 protsenti. Reedel oli küll absoluutne tõus väiksem -- 0,4% --, ent tõus kinnitas börsi tõusvat trendi. Blue chips ehk parimatest ja likviidsematest aktsiatest paistis reedel silma Toyota Motor Corp, mille aktsia jõudis aasta kõrgeimale tasemele 2860 jeeni. Toyota aktsiad moodustavad praegu institutsionaalsete ja välisinvestorite portfellide raudvara. Reedel lõpetas Toyota aktsia 40 jeeni kõrgemal, 2850 jeeni juures. Enim kaubeldi reedel siiski Janome Sewing Co aktsiatega, mida spekulandid algul tõstsid ja siis kasumivõtmisega langetasid. Aktsia hind langes õhtuks 22 jeeni, 488 jeenini.
  Rekordite hoos oli taas Saksamaa börs. (Ääremärkusena olgu lisatud, et üle-eelmise nädala tõusust kandus üht-teist Eestissegi, Tallinna börs sai langusest võitu.) DAX-30 lõi uue absoluutse rekordi eelmisel neljapäeval 2672,59 punktiga. DAXi madalaim väärtus pärineb 931,18 punktiga 28. jaanuarist 1988. Seega on Saksamaa börs kaheksa ja poole aastaga tõusnud 2,87 korda ehk umbes samapalju kui Eesti järelturg pooleteise aastaga. Reedene börsisessioon algas mõõduka tagasilangusega, lõunaks langes DAX kerge kasumivõtmise tulemusel 0,40%, 2656 punktini. Langejad olid nt Dresdner Bank, mille finantsolukorra suhtes on reitinguagentuur Moody negatiivselt meelestatud, ja BASF, mis ei saanud rasvumisvastasele ravimile vajalikku litsentsi.
  Rootsi aktsiabörs oli reedel tõusva trendiga. Ericssoni aktsia küll langes ühe krooni võrra, 169,50 kroonini, ent Ericssoni negatiivse mõju börsiindeksile neutraliseeris farmaatsiafirma Astra kallinemine kahe krooni võrra, 279 kroonini. Reede pärastlõunal oli börsiindeks 2065 punkti juures, tõus +0,37%. Kindlustuskompanii Skandia aktsia kallines 8,50 krooni, 179,50 kroonini. Kompanii saab uue presidendi ja tegevjuhi Lars-Eric Peterssoni isikus. Nädala suurim tõusja oli vaieldamatult valmisriiete jaemüüja Hennes & Mauritz, mille aktsia kallines kahel järjestikusel päeval 92 ja 16 krooni, 785 kroonini. H&M informeeris üldsust 95/96 majandusaasta maksude-eelsest kasumist, mis oli ootamatult suur -- 1,02 mld krooni.
  Helsingi börsi meelestasid reedel positiivselt SKT jõudne kasv juulis ja Nokia aktsia üleöö tõus NYSE-l, mis tõstis aktsia hinda kodus 50 penni, 203 margani. Hartwall, mis on ka Saku õlletehase suuraktsionär, raporteeris oodatust parematest kaheksa kuu tulemustest. See tõstis reedel aktsia hinda 11 marka, 145 margani, mis oli jätkuks juba varem toimunud tõusule. Hansapanga aktsia sulgus reedel 37,50 marga (100,26 krooni) juures, käive polnud suur -- 700 aktsiat. Nädala muut oli +1,80 marka. Ühispanga aktsia lõpetas 8,20 marga (21,92 krooni) juures, tehingute maht 3500 aktsiat. Nädala tõus oli +0,40 marka. HEX-indeks oli kella nelja ajal 2172 punkti juures, +0,37% päevaga ja +1,6% nädalaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.