27. oktoober 1996 kell 22:00

Aktsiaoptsioon rahaturu uueks instrumendiks

«Eesti aktsiaturul on selline instrument uus asi, millest mina pole midagi veel kuulnudki,» kommenteeris Margus Järv ASist EE-Investeeringud. «Täna suudab Eesti pankadest vaid Hansapank sellist riski enda kanda võtta,» lisas ta.

«Optsioon ehk lubaduste kauplemine tähendab, et ostetakse kellegi käest mingi lubadus mingit finantsvara vahetada tulevikus. See, kas ostja seda kasutab või mitte, on tema otsustada,» selgitas Hansapanga kapitaliturgude spetsialist Tõnis Haavel.

Eesti aktsiaoptsioonidega kauplemine toob nende müüjale suhteliselt suure riski ja seega ka suuremad preemiad, mis on tingitud eeskätt aktsiate väikesest ajafaktorist Eesti turul, märkis Haavel.

«Ma kaldun arvama, et aktsiaoptsioonid vähemalt algusfaasis jäävad suurinvestorite pärusmaaks,» lisas Hansapanga kapitaliturgude spetsialist Märt Meertis. «Siiski näen ka väikeinvestoreid tulevikus aktiivselt optsioonidega kauplemas, kui need muutuvad rohkem standardiseerituks, et neid saaks müüa ka pangakontorites.»

Täna võtab optsiooniväljastaja Meeritsa sõnul üsna suure riski, mis on tingitud sellest, et meil ei ole väga adekvaatset hinnainfot ehk statistikat aktsiate kohta.

«Mida rohkem potentsiaalset kasu ostja jaoks tehingus peitub, seda kõrgem on optsiooni hind,» lausus Haavel. «Näiteks, ostes hetkel Hansapanga aktsia detsembri lõpu ostuoptsiooni 105 kroonile, on selle hind ligi viis krooni. Kui tõsta tase 110ni, siis on optsiooni hind 2,9 krooni ja 115 krooni juures alla kahe krooni.»

«Optsioon on seda odavam, mida kaugemal on optsiooni hind tänasest hinnast,» lisas Meerits. «Kui klient tahab osta ostuoptsiooni aktsiale, mille hind on tänase päeva hinna lähedal, tuleb optsioon hirmus kallis, sest ka optsiooni müüja on huvitatud, et sellest midagi teenida.»

Ekspertide sõnul võimaldab optsioon investoritel paindlikult oma riske katta, spekulandid saavad läbi optsiooni suure võimenduse, ettevõtjad võivad aga õige strateegia korral odavalt krediiti saada.

«Näiteks, kui 105kroonise optsiooni puhul tõuseb aktsia hind 115 kroonini, on investor saanud viie krooni eest kümme tagasi ehk 100% tootluse,» selgitas Tõnis Haavel võimenduse efekti. «Sisuliselt on võimalik ka kaks korda odavama laenuprotsendiga krediiti saada.»

«Optsioonid loovad ka lisalikviidsust Eesti mõneti õhukesele aktsiaturule, kus aktsiate hind võib olla üsna kõikuv,» lisas Meerits. «See mõjutab tegelikult optsioonide hinda, sest optsiooni preemiat arvutatakse peamiselt aktsia mineviku järgi.»

Hetkel kuum