• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aktsiaoptsioon rahaturu uueks instrumendiks

  «Eesti aktsiaturul on selline instrument uus asi, millest mina pole midagi veel kuulnudki,» kommenteeris Margus Järv ASist EE-Investeeringud. «Täna suudab Eesti pankadest vaid Hansapank sellist riski enda kanda võtta,» lisas ta.
  «Optsioon ehk lubaduste kauplemine tähendab, et ostetakse kellegi käest mingi lubadus mingit finantsvara vahetada tulevikus. See, kas ostja seda kasutab või mitte, on tema otsustada,» selgitas Hansapanga kapitaliturgude spetsialist Tõnis Haavel.
  Eesti aktsiaoptsioonidega kauplemine toob nende müüjale suhteliselt suure riski ja seega ka suuremad preemiad, mis on tingitud eeskätt aktsiate väikesest ajafaktorist Eesti turul, märkis Haavel.
  «Ma kaldun arvama, et aktsiaoptsioonid vähemalt algusfaasis jäävad suurinvestorite pärusmaaks,» lisas Hansapanga kapitaliturgude spetsialist Märt Meertis. «Siiski näen ka väikeinvestoreid tulevikus aktiivselt optsioonidega kauplemas, kui need muutuvad rohkem standardiseerituks, et neid saaks müüa ka pangakontorites.»
  Täna võtab optsiooniväljastaja Meeritsa sõnul üsna suure riski, mis on tingitud sellest, et meil ei ole väga adekvaatset hinnainfot ehk statistikat aktsiate kohta.
  «Mida rohkem potentsiaalset kasu ostja jaoks tehingus peitub, seda kõrgem on optsiooni hind,» lausus Haavel. «Näiteks, ostes hetkel Hansapanga aktsia detsembri lõpu ostuoptsiooni 105 kroonile, on selle hind ligi viis krooni. Kui tõsta tase 110ni, siis on optsiooni hind 2,9 krooni ja 115 krooni juures alla kahe krooni.»
  «Optsioon on seda odavam, mida kaugemal on optsiooni hind tänasest hinnast,» lisas Meerits. «Kui klient tahab osta ostuoptsiooni aktsiale, mille hind on tänase päeva hinna lähedal, tuleb optsioon hirmus kallis, sest ka optsiooni müüja on huvitatud, et sellest midagi teenida.»
  Ekspertide sõnul võimaldab optsioon investoritel paindlikult oma riske katta, spekulandid saavad läbi optsiooni suure võimenduse, ettevõtjad võivad aga õige strateegia korral odavalt krediiti saada.
  «Näiteks, kui 105kroonise optsiooni puhul tõuseb aktsia hind 115 kroonini, on investor saanud viie krooni eest kümme tagasi ehk 100% tootluse,» selgitas Tõnis Haavel võimenduse efekti. «Sisuliselt on võimalik ka kaks korda odavama laenuprotsendiga krediiti saada.»
  «Optsioonid loovad ka lisalikviidsust Eesti mõneti õhukesele aktsiaturule, kus aktsiate hind võib olla üsna kõikuv,» lisas Meerits. «See mõjutab tegelikult optsioonide hinda, sest optsiooni preemiat arvutatakse peamiselt aktsia mineviku järgi.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Juubel: 80aastased Eesti ettevõtjad, kes on jätkuvalt sadulas
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.