29. oktoober 1996 kell 22:00

Eeluurimine oli puudulik

Hulgifirmana tegutsenud L&O juhte süüdistatakse selles, et nad petsid ajavahemikul 1993. aasta maist kuni 1994. aasta märtsini riigilt välja enam kui 1,6 miljonit krooni. Süüdistuse kohaselt esitasid hulgimüüjad Saare maksuametile olematut käivet ja eksporti tõendavad dokumendid, mille järgi firma oli üle piiri toimetanud mitmesugust kaupa.

L&O endist juhti Tõnu Osat kohtus esindav vandeadvokaat Jüri Leppik ütles, et kohtuistungil selgusid olulised rikkumised, mis olid tehtud eeluurimise käigus ja seda tunnistas ka riiklik süüdistaja. Leppik märkis, et isegi kui L&O pettis riigilt raha välja, ei saanud seda endale mitte konkreetsed üksikisikud, vaid firma.

Süüdistuses on väidetud, et L&O deklareeritud kaupu kandsid tollidokumentidest läbi viis Võru maakonna tollitöötajat, kes ei kontrollinud, kas kaubad ja sõidukid tegelikult piiri ületasid.

Maksupettust uurinud Saare uurimisbüroo direktori kohusetäitja Enn Pustak on kinnitanud, et sel teel vormistati üle 40 tollideklaratsiooni. Pustak on öelnud, et L&O ostis kaupa olematutelt firmadelt ja müüs seda edasi olematutele firmadele.

L&O fiktiivsed tehingud tulid ilmsiks eelmise aasta kevadel, kui oli moodustatud uus firma AS Ellok. Elloki omanikud esitasid ise kohtule avalduse firma pankroti väljakuulutamiseks, mille kohus ka rahuldas.

Hetkel kuum