• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu astub vastusammu

  Lepingu ratifitseerimise poolt oli Läti seimis 66 ja vastu 5 parlamendiliiget. Ainult üksmeelepartei liider Janis Jurkans soovitas ratifitseerimisest loobuda ja anda uuele Leedu parlamendile ja valitsusele aega olukorda lahendada. «Vastasel korral süveneb skandaal ja kogu maailm näeb, et Balti ühtsust pole olemas,» sõnas eksvälisminister. Kuid tema üleskutse jäi vastukajata.
  Lahkuva valitsuse välisminister Povilas Gylys kommenteeris: «Eelistades majandushuve, on Läti oma tegevusega hüljanud Balti solidaarsuse ideaalid.» Ta teatas, et praegune valitsus ei hakka selle probleemiga tegelema, et mitte siduda oma otsustega tulevase valitsuse käsi. Ühtlasi ta tõdes, et lepingu ratifitseerimine Läti parlamendis on lükanud kahe riigi sellealased läbirääkimised kaugesse tulevikku.
  Kohe pärast ratifitseerimist ütles Leedu president Algirdas Brazauskas, et «niisugune teguviis ei ole konflikti lahendamise viis, kuna jätab probleemi lahendamata, kuid annab samas Läti-Leedu suhetele negatiivse alatooni». Ta lubas peatselt teatada Leedu adekvaatsete meetmete rakendamisest.
  Päev enne lepingu ratifitseerimist võttis Leedu parlament vastu avalduse Leedu-Läti suhetest, kus Leedu muu hulgas määratleb ühepoolselt merepiiri Lätiga. Iseloomulik on see, et Leedu variandi järgi jääb piirkond, kus Amoco/Opabi hinnangul asuvad põhilised naftavarud, suure varuga Leedu territoriaalvetesse.
  Läti välisministeeriumi riigisekretär Maris Riekstinsh ütles, et see avaldus on vastuolus kahe riigi 1993. a riigipiirilepinguga, mille kohaselt merepiir määratakse kindlaks üksnes kahepoolse lepinguga. Riekstinshi sõnul on Leedu seega oma merepiiri ühepoolse määratlemisega rikkunud kahe riigi varasemaid kokkuleppeid.
  Ka Leedu president Brazauskas ei ole viivitanud oma «adekvaatsete abinõude» teatavaks tegemisega. Nimelt soovitas ta parlamendi lähemal istungjärgul hakata arutama ajutist seadust Leedu territoriaalveepiiri määratlemise kohta. See seadus määrab kindlaks Leedu piiri konkreetsed koordinaadid Läänemerel. Seadus kehtib seni, kuni kirjutatakse alla Leedu-Läti merepiiri lepingule.
  Ei ole kahtlust, et Leedu parlament selle ajutise seaduse vastu peatselt vastu võtab. Leedu nimetab seda seaduseelnõu pealesunnitud abinõuks pärast Läti parlamendis Läti ning Amoco (USA) ja Opabi (Rootsi) vahel sõlmitud litsentsilepingu ratifitseerimist. B&B
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.