6. november 1996 kell 22:00

Büroomoes on möödas läägete pastelltoonide aeg

Büroo värvilahenduses näitab, millises psüühilises seisundis soovitakse töötajaid ja ka kliente hoida. Nii on olemuselt erinevad näiteks reisibüroo ja tavaline kontor, millest esimene peaks olema aktiivsem. Kontoriruumid on asutuse visiitkaart, kuid muidu nii olulise põhitõe juures ei tohi siiski unustada vastuolu, et eriti atraktiivne ning efektne interjöör ei pruugi olla väga hea töökeskkond.

Julgem lahendus sobib näiteks reklaami- ja reisibüroodesse, suhtekorraldusfirmadesse, ajakirja toimetusse. Konservatiivsed asutused, nagu advokaadikontorid, endale erksavärvilist bürood lubada ei saa.

Büroo värvimood püsib umbes viis aastat, seejärel on optimaalne see välja vahetada. Soliidseid ja tasakaalukaid büroosid aga iga viie aasta tagant ei uuendata.

Büroodes, kus inimesed peavad päevast päeva hommikust õhtuni töötama, peaks värvilahendus olema rahulik. Rahulikkus ei tähenda valgeid seinu ja valget mööblit, vaid läbi kontori võib joosta erksam tausttoon. Nii võivad klientide ruumis olla värvilised klienditoolid. Näiteks Saksamaal Lufthansa kontoris on klienditoolid hallikas-kollased vastavalt firma logo kollasele värvile.

Konkreetsete värvide valikut mõjutab ühelt poolt mood, teiselt poolt värvipsühholoogia. Moetoonidest võiks välja tuua puhtad värvid. Möödas on läilade pastelltoonide aeg, soositakse tugevaid põhivärve, nagu sinine, punane, kollane jne. Värvuspsühholoogia järgi mõjuvad toniseerivalt sinine ja roheline.

Büroo värvid peavad tasakaalus olema, samuti on oluline vaheldusrikkus, kuna ühtlane lahendus võib osutuda igavaks ja tüütavaks. Kõik kasutatavad toonid ei tohiks olla ühtlase intensiivsusega.

Heas interjööris peaks olema aktsente. Ahistavalt ja süngelt mõjuvad ruumid, kus tumedale mööblile on taustaks tumedad seinad ja tume vaip. Steriilselt mõjuvad ühtlaselt heledad ruumid. Hea tulemuse annab kahe eelneva olukorra sümbioos: heledama ruumi aktsendiks tumedam mööbel ning heledale sisustusele taustaks aktiivsem-intensiivsem seinatoon. Lihtsa, kuid efektse lahendusena võib mingit värvitooni rõhutada ka bürookaustade, kruuside või kohvitassidega.

Hetkel kuum