• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas erafirma kaasamine Eesti tolli töösse on vajalik?

  Mingisugustel üksikutel töölõikudel võiks toll välisfirmade abi kasutada, kuid tervikuna tolli ülesannete ja tolli järelevalve andmine erafirmale pole õige. Toll on riigi sümbol ja toll peab oma asjadega ise suutma toime tulla. On selge, et kui anda mõni amet targemate inimeste kätte, kes on demokraatlikes majandustingimustes elanud viiskümmend aastat rohkem kui meie ja omavad vastavaid kogemusi, siis on tulemus parem. Toll tervikuna praegu väga efektiivselt ei tööta. Salaviina osas on töö märksa paremaks muutunud, aga seda peaks veelgi paremini tegema. Eks tollitöö korraldamine ole erafirmale magus asi ja Eesti riik annab ühe oma tuluallika erafirma kätte. Samas aitaks see arvatavasti suurendada riigi tulusid. Kindlasti on siin oma plussid.
  See on vaieldav küsimus ja mingisuguse kompromissiga võiks selle lahendada. Riigi prestiizhile on kasulikum, kui tolli tööd suudaks riik ise korraldada. Riik võiks erafirmade teenuseid kasutada teatud aja jooksul. Erafirmade kasutamine sõltub riigi rikkusest ja praegu oleme veel üsna vaesed.
  Tolliametit ega ka ühtegi osakonda ei saa anda välisfirma juhtimise alla. Küll aga on tolliamet kasutanud ja kasutab ka edaspidi ekspertide abi ja nende oskusteavet. Phare programmi kaudu tuli Eestisse kaheks aastaks konsultandiks firma Ernst & Young ja Lätisse läks sama programmi kaudu Crown Agents. Kindel on see, et Läti toll ei lähe erakätesse. Mingisuguse Aafrika riigi varianti ei hakata rakendama kuskil Balti riikides. See, et Läti kasutab väliskonsultante ka oma löökrühmade töö organiseerimisel, on lätlaste asi.
  Eesti tollil on sellised liikuvad rühmad samuti olemas ja nagu võib ajalehtedest lugeda, nad avastavad ka salakaupa. Ükskõik milline erafirma siia tuleb, ta tahab ikka väga kõrget tasu saada. Kui meie inimestele ka rohkem makstaks, siis poleks meil mingeid probleeme. Meie probleem on selles, et madala palga tõttu on suur kaadri voolavus. Riik on hakanud tolli järjest rohkem raha investeerima. Käesolev aasta näitab, et kui tollitöötajate palk jõudis vabariigi keskmisest tasemest pisut kõrgemale, vähenes töölt lahkujate arv tunduvalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.