Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas tööjõu kiire palgatõus pidurdab ettevõtte arengut?

  Kui vaadata Eesti rahva-majanduse kui terviku tasandilt, siis on oluline töö tootlikkuse ja palgataseme dünaamika suhe. Viimastel aastatel pole töö tootlikkus nii kiiresti tõusnud kui palgatase ja see on kahtlemata probleem.
  Ma arvan, et need organisatsioonid, kes rõhutavad tulemuspalka, on rohkem selle tendentsi eest kaitstud. Sellisel juhul inimesed, kes soovivad palka juurde saada, tunnetavad, et see eeldab mõõdetavaid töö tulemusi. Suurte organisatsioonide häda on, et isiku panus on raskesti mõõdetav.
  Inflatsiooni spiraal tekib nii, et tõusevad hinnad, siis tõstetakse palku ja siis tõusevad uuesti hinnad. Sellest inflatsiooni spiraalist ei saagi muud moodi välja murda, kui hakata analüüsima töö tootlikkuse ja palgataseme seost. Reaalpalga tõusu saab anda ainult töö tootlikkuse tõus. Kui inflatsiooni surve viib palgatõusule, siis suurendab palgatõus jälle omakorda inflatsiooni.
  Eriti suur probleem on see nendele ettevõtetele, kes peavad tooteid eksportima ja kes tegid oma äriplaanid ja investeeringud kaks-kolm aastat tagasi madalamate palkade tingimustes.
  Haavatavad palgatõusu osas on ka need, kes teevad allhanketöid. Allhanketöö liigub kohe edasi sinna, kus on madalamad kulud.
  Ma arvan, et palga tõst-mine lääneriikide tasemele on üks faktor, mis kiirendab majanduse arengut ja siis löövad ka puudujäägid tööviljakuses kõige paremini välja. Palgatõusu ei tule tagasi hoida, vaid töö tootlikkust tuleb tõsta. Palgatõusuks on Eestis tohutu kasvuruum ja võib-olla on töötajatepoolne surve tööandjale isegi hea, sest tööandja on siis sunnitud mobiliseerima jõud, et tõsta tootlikkust, mis võimaldab maksta töötajatele neid rahuldavat palka. Palgatõusu ei saa tuua firma arengu takistajana.
  Mida rutem sellised halajad kaovad majandusjuhtide positsioonidelt, seda parem Eesti majandusele on. Oma ebaõnnestumisi võib põhjendada millega tahes. Sügise saabumisega või sellega, et palka tuleb liiga palju maksta. Tegelikult on asi ikka selles, et me saame maksta Saksamaaga sarnast palka siis, kui meile on samasugune tootlikkus. Ega ei ole vahet, kas juhtida trollibussi Tallinnas või Berliinis. Vahe tuleb sisse ettevõtte juhtide ja tootmise korraldamisega. Ka tööjõuturul eksisteerib maailmaturu hind ja sellest ei õnnestu kõrvale kalduda. Programmeerijale makstakse New Yorgis, Stockholmis ja Helsingis enam-vähem sarnast palka ja pole mingisugust õigustust, miks Tallinnas peaks talle vähem maksma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Maksueksperdid: nii surevad Eestis teenusplatvormid ja tekib suurim „tööandja“
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Tagasihoidliku kauplemispäeva lõpetasid Balti börsid positiivselt
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Läänemets liialdas. Ukraina põgenikke aitasid piiril vabatahtlikud Vene vabatahtlik: saame ukrainlastele segamatult abi pakkuda
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.