13. november 1996 kell 22:00

Maailma parimad firmad

1650 firmast valiti välja 238, kellel on konkurentide ees oluline edumaa. 95 juhul kajastus see ka firmade börsikursis.

Maailma parimate hulgas domineerivad USA firmad, kelle positsiooni on aidanud tugevdada soodus valuutakurss, paindlik tööturg ning ettevõtete struktuuri muutmine.

Firmade konkurentsivõime määramisel uurisid Morgan Stanley eksperdid paljusid tegureid, nagu kapitali hankimise võimalus, firmajuhtimine, äristrateegia, kulude struktuur ja tootearendus. Väljavalitud firmade põhiline ühisnimetaja oli tugev juhtimine, kuid olulised olid veel tuntud kaubamärk ja madalad tootmiskulud. Peale selle on neil firmadel konkurentide ees oluline ajaline edumaa, mis kulub viimastel samale tasemele jõudmiseks.

Edumaa võib majandusharuti olla väga erinev. Kui elektroonikatööstuses on Microsofti ja Samsungi edumaa 3--6 aastat, siis tugeva kaubamärgiga McDonald'si ja Coca-Cola edumaa võib olla isegi üle 20 aasta.

Kuigi 40 edukama firma seas on praegu 22 USA firmat, võib olukord Morgan Stanley arvates kiiresti muutuda, eriti kui dollari kurss hakkab tõusma. Lisaks toonitab pank, et Euroopa firmade konkurentsivõime, mis viimase kümne aasta jooksul pidevalt halvenes, on nüüd jälle taastumas.

Üllataval kombel pole maailma 40 juhtiva firma sekka sattunud ühtki autotootjat. Kõige lähemale sinna jõudsid BMW, Honda ja Toyota, mis uuringu kohaselt on tõeliselt ülemaailmsed firmad, kes kõik on viimase kümne aastaga suurendanud oma globaalset turuosa ning samal ajal hoidnud rentaabluse üle keskmise.

Loetellu ei ole jõudnud ka maailma kolme parema telekommunikatsioonifirma hulka kuuluvad Nokia ja Ericsson, kuna Morgan Stanley ennustab neile turuosa kaotust Saksa Siemensile, Prantsuse Alcatelile ja USA Lucentile.

Ravimifirmadest kuuluvad eliiti USA Johnson & Johnson ja Pfizer ning Saksa Hoechst. Neile järgnesid USA Home Products ja Briti Glaxo Wellcome. Metsatööstusfirmadest on tippu jõudnud Indoneesia Asia Pulp & Paper ning Iiri firma Jefferson Smurfit. Sellest rühmast arvati välja ja natuke nõrgemaks peeti Assidomäni, Modot ja SCAd. Väljajäänud tippfirmade hulka kuuluvad aga Norra Norske Skog, Soome UPM-Kymmene ja Enso.

40 parema seas on vaid üks pank, USA Citicorp, kuid õige ligi küünivad veel American Express ning Deutsche Bank. Euroopa pankadest mahtus tugevamate hulka ainult kaks Shveitsi panka: CS Holdings ja Swiss Bank Corporation. Maailmas konkurentsivõimeliste pankade hulka ei mahtunud ühtki Jaapani panka. DI

Hetkel kuum