• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maailma parimad firmad

  1650 firmast valiti välja 238, kellel on konkurentide ees oluline edumaa. 95 juhul kajastus see ka firmade börsikursis.
  Maailma parimate hulgas domineerivad USA firmad, kelle positsiooni on aidanud tugevdada soodus valuutakurss, paindlik tööturg ning ettevõtete struktuuri muutmine.
  Firmade konkurentsivõime määramisel uurisid Morgan Stanley eksperdid paljusid tegureid, nagu kapitali hankimise võimalus, firmajuhtimine, äristrateegia, kulude struktuur ja tootearendus. Väljavalitud firmade põhiline ühisnimetaja oli tugev juhtimine, kuid olulised olid veel tuntud kaubamärk ja madalad tootmiskulud. Peale selle on neil firmadel konkurentide ees oluline ajaline edumaa, mis kulub viimastel samale tasemele jõudmiseks.
  Edumaa võib majandusharuti olla väga erinev. Kui elektroonikatööstuses on Microsofti ja Samsungi edumaa 3--6 aastat, siis tugeva kaubamärgiga McDonald'si ja Coca-Cola edumaa võib olla isegi üle 20 aasta.
  Kuigi 40 edukama firma seas on praegu 22 USA firmat, võib olukord Morgan Stanley arvates kiiresti muutuda, eriti kui dollari kurss hakkab tõusma. Lisaks toonitab pank, et Euroopa firmade konkurentsivõime, mis viimase kümne aasta jooksul pidevalt halvenes, on nüüd jälle taastumas.
  Üllataval kombel pole maailma 40 juhtiva firma sekka sattunud ühtki autotootjat. Kõige lähemale sinna jõudsid BMW, Honda ja Toyota, mis uuringu kohaselt on tõeliselt ülemaailmsed firmad, kes kõik on viimase kümne aastaga suurendanud oma globaalset turuosa ning samal ajal hoidnud rentaabluse üle keskmise.
  Loetellu ei ole jõudnud ka maailma kolme parema telekommunikatsioonifirma hulka kuuluvad Nokia ja Ericsson, kuna Morgan Stanley ennustab neile turuosa kaotust Saksa Siemensile, Prantsuse Alcatelile ja USA Lucentile.
  Ravimifirmadest kuuluvad eliiti USA Johnson & Johnson ja Pfizer ning Saksa Hoechst. Neile järgnesid USA Home Products ja Briti Glaxo Wellcome. Metsatööstusfirmadest on tippu jõudnud Indoneesia Asia Pulp & Paper ning Iiri firma Jefferson Smurfit. Sellest rühmast arvati välja ja natuke nõrgemaks peeti Assidomäni, Modot ja SCAd. Väljajäänud tippfirmade hulka kuuluvad aga Norra Norske Skog, Soome UPM-Kymmene ja Enso.
  40 parema seas on vaid üks pank, USA Citicorp, kuid õige ligi küünivad veel American Express ning Deutsche Bank. Euroopa pankadest mahtus tugevamate hulka ainult kaks Shveitsi panka: CS Holdings ja Swiss Bank Corporation. Maailmas konkurentsivõimeliste pankade hulka ei mahtunud ühtki Jaapani panka. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.