• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi toob pensionifondide raha börsile

  Riiklike pensionifondide (AP-fond) investeerimisreeglid on «aegunud» ning tuleb üle vaadata, väidab Erik Åsbrink. Eesmärk on võimaldada ka nn esimesel, teisel ja kolmandal pensionifondil, kelle käsutuses on kokku 550 miljardit Rootsi krooni, paigutada raha aktsiatesse.
  Seni oli õigus aktsiaid osta vaid neljandal ja viiendal pensionifondil. Neljas AP-fond oli poolaasta kokkuvõttes suuruselt kolmas aktsiaomanik Stockholmi börsil, kellele kuulus aktsiaid kokku 44,2 miljardi Rootsi krooni eest. Viies fond on asutatud kõige hiljem ning see on hetkel ka kõige väiksem. Fondile kuulub aktsiaid kokku 7,4 miljardi krooni eest.
  Välisinvestorite omanduses on Rootsi börsil noteeritud firmade aktsiaid kokku 500 miljardi krooni eest. See vastab kolmandikule Stockholmi börsil kaubeldavate aktsiate koguväärtusest. Lõviosa kapitalist tuleb Ameerika pensioni- ja aktsiafondidest. Veel 1990. a oli välisinvestorite osa peaaegu olematu.
  Ostuhüsteeria vallandus 1993. a. Sellele eelnes mõni kuu varem, 1992. a novembris, Rootsi krooni kukkumine. Aastavahetusel kaotati kinniste ja vabade aktsiate süsteem, mille järel võisid välismaalased Stockholmi börsil osta ükskõik milliseid aktsiaid.
  Kontrolli Rootsi suurettevõtete üle on seni suudetud hoida oma riigi piires. Seda võimaldas eri hääleõigusega ehk A- ja B-aktsiate süsteem. Aktsiate abil, mille hääleõigus on kuni 1000 korda suurem, on Wallenbergi grupil õnnestunud säilitada kontroll näiteks Ericssoni üle, ehkki enam kui 50 protsenti aktsiatest kuulub välisosanikele.
  Energeetikainvesteeringud välja arvatud, ostavad välismaalased aktsiaid eelkõige kapitali kõrge tulususe kindlustamiseks. Seetõttu ostavad välisinvestorid nõrgema hääleõigusega B-aktsiaid, mis on tavaliselt kõige likviidsemad.
  Siiski ei soovi Rootsi valitsus, et kodumaised ettevõtted satuksid väliskapitali kätte ja kavatseb börsile lubada AP-fondide miljardid. Kui see teoks saab, on oodata aktsiakursside tõusu. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.