Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Forekspanga juhatus hakkab detsembris arutama, kas korraldada panga aktsiate fondiemissioon, kinnitas panga juhatuse esimees Ivar Lukk.
    Lukk märkis, et pangal on kolm võimalust: jätta kasum jaotamata, teha fondiemissioon või maksta osaliselt dividende.
    Dividende pank ei maksa, sest möödunud aastal Raepangaga sõlmitud ühinemise leping sisaldas vastavat märkust, lausus Lukk. Seega jääb kaks võimalust, lisas ta.
    «Täiesti loogiline, et omakapitali suurendamise eesmärgiga fondiemissioon on mõistlik lahendus,» ütles Lukk. Ta lisas aga, et panga juhatus ei pruugi otsustada fondiemissiooni korraldamise kasuks.
    Kui juhatus otsustab fondiemissiooni korraldamise, siis teeb panga juhatus aktsionäride üldkoosolekule vastava ettepaneku, märkis Lukk.
    Forekspank on bilansimahu suuruselt Eestis kuues kommertspank. Panga omakapital oli oktoobri lõpus ligi 106 miljonit krooni. BNS
    ASi Repo Püssi Vabrikud nõukogu otsustas alustada Malaisia Rimbunan Hijau grupiga läbirääkimisi võimaliku ettevõtte aktsiate kontrollpaki ostuks.
    Repo vabrikute nõukogu volitusel esitab ettevõtte juhatus partnerile vajalikud majandusnäitajad ja ettepaneku koostööks ning tuleviku plaani. Repo vabrikud on huvitatud, et Malaisia grupp finantseeriks tehase rekonstrueerimist või uue ehitamist, on öelnud ettevõtte juhatuse esimees Rein Kuusmik. Välistatud pole ka Malaisia grupi investeering või nendega ühisettevõtte loomine, kui aktsiate ostus kokkuleppele ei jõuta. Uue puitlaastplaadiliini soetamiseks vajab Repo vabrikud 290 mln kr. ÄP
    Erastamisagentuuri nõukogu arutas kolmapäeval ASi Marlekor taotlust vähendada 5,5 miljoni krooni võrra võlga agentuurile, kuna erastatav RAS Silmet on sama summa võlgu Marlekorile.
    Nõukogu ei teinud kolmapäeval otsust ja jätkab Marlekori taotluse arutelu järgmisel istungil.
    Marlekor erastas mõne aasta eest Tallinna vineeri- ja mööblikombinaadi. BNS
    Estonian Air hakkab lennukipiletite hinna tõusu arutama järgmisel nädalal, ütles lennufirma esindaja.
    Rahvusvahelise õhutranspordi assotsatsiooni (IATA) 254 liikmesriiki otsustasid pöörduda oma valitsuste poole taotlusega tõsta lennukipiletite hinda kolme protsendi võrra. IATA erakorralisel koosolekul möödunud nädalal Genfis otsustasid maailma lennufirmad tõsta ka kaubavedude tasu.
    Hinnatõusu põhjendab IATA lennukikütuse 40protsendilise kallinemisega.
    Suuremad IATA Euroopa liikmesfirmad on juba ühepoolselt piletite hinda tõstnud. BNS
    AS Eesti Merelaevanduse 70 protsendi aktsiate erastamine peaks lõppema tuleva aasta juunis.
    Erastamisagentuuri (EEA) peadirektor Väino Sarnet ütles eile, et Eesti Merelaevanduse erastamise esimese etapi lõpptähtaeg on tuleva aasta 6. veebruar, pärast seda valib EEA 60 päeva jooksul välja ühe või mitu pakkujat, kes jätkavad teises etapis. Siis kinnitab EEA ka lõpptähtaja.
    Pakkumiste hindamisel arvestab EEA pakkuja koostatud strateegilist plaani, mis muu hulgas peab sisaldama plaanitavaid muudatusi ettevõtte tegevusvaldkondades, laevastiku koosseisus, tegevuspiirkondades, kavandatavaid koostööpartnereid ja -valdkondi.
    Strateegilise plaani osad on Sarneti sõnul ka tööhõive- ja investeerimiskohustused, mis pakkujad teevad esimeses voorus. Teises voorus võib EEA seada minimaalsed tööhõive- ja investeerimiskohustused, mis on kõigile teise etappi jõudnud pakkujatele algtasemeks, lisas Sarnet. BNS
    Ehitusfirma AS EMV selle aasta kümne kuu netokäive oli 283,2 mln ning puhaskasum 11,9 mln krooni.
    EMV teatel on firma käive oktoobris kasvanud 35,6 mln ja kasum 200 000 krooni võrra.
    EMV arendusdirektor Raul Hindov on varem öelnud, et ettevõtte käive peaks aasta lõpuks ulatuma üle 300 miljoni ja kasum tõenäoliselt 14--15 miljoni kroonini.
    Hindovi hinnangul kasvab ettevõtte käive ka järgmisel aastal samas tempos kui tänavu.
    Ettevõtte omakapital on kümne kuuga kasvanud 28,2 miljoni krooni võrra.
    EMV aktsiate hind on börsi vabaturul tõusnud 610 kroonini. Veel oktoobri lõpus oli EMV aktsiate hind 500 krooni juures. BNS
    Erastamise lõppjärgus RASi Kiviter peadirektori hinnangul teeb parima pakkumuse see, kes arvestab põlevkivihinna ja keskkonnakaitsega, kuid kõik võimalikud pakkujad on võrdsetes tingimustes.
    Kiviteri peadirektor Jüri Soone ütles kolmapäeval, päev enne lõplike erastamispakkumuste esitamise tähtaega, et põlevkivi hinna kujunemine ja keskkonnakaitse on ettevõtte kõige suuremad riskitegurid. Investoritel on läbirääkimistel vaja just neid silmas pidada, sõnas ta.
    Soone ei osanud ennustada, mida võimalikud ostjad pakuvad. Ta märkis vaid, et pikemas perspektiivis peab viie aasta jooksul arenguprojektidesse investeerima vähemalt miljard krooni.
    Ka ei soostunud Soone avaldama, millist pakkumust tema eelistaks. Ta selgitas, et ei sooviks pakkumusi eraldada ega midagi esile tõsta.
    Kiviteri erastamiseks kavatsevad neljapäevaks oma lõpliku pakkumise esitada Infravest, Talinvest ja Ülo Pärnits koos ASiga Ando.
    Infravesti pakkumises osalevad Norma Grupp, Arengufinantseeringu AS ning väliseestlased Jaan Uustalu ja Hillar Tuiskvere.
    Erastamisagentuur kuulutas Kiviteri kõigi aktsiate erastamise eelläbirääkimistega pakkumise välja 12. juunil. BNS
    Erastamisagentuuri (EEA) nõukogu valis kolmapäeval välja parima pakkumuse endise Tallinna piimakombinaadi (TPK) Kiiu tsehhi renditud varade erastamiseks.
    Erastamisagentuuri nõukogu esimees Andres Lipstok ütles, et teise ettevõttena pakkumisel olnud RASi Tõukari EST erastamiseks tehtud pakkumusi nõukogu ei aktsepteerinud. BNS
    ASi Tartu Näitused messikeskuses Tähtveres avatakse täna Tartu ehitusmess 96.
    ASi Tartu Näitused reklaamijuhi Margus Kikkuli kinnitusel on ehitusmess mõeldud kõigile ehitusest huvitatutele, eriti ehitusega tegelevatele firmadele. Messi esimene päev on kinnine ja mõeldud ainult spetsialistidele.
    Messil osaleb 65 firmat kogu Eestist, esindatud on mitmesugused ehitusteenused, alates tööriistade laenutamisest ja ehitiste projekteerimisest ning lõpetades sanitaartehnika ja siseviimistlusmaterjalidega.
    Tuntumatest firmadest on kohal ehitusfirmad Rand ja Tuulberg, Rannila Profiil ja teised.
    Margus Kikkuli sõnul on ehitusfirmade huvi messi vastu, hoolimata Tallinnas toimuvate ehitusmesside hulgast, suur. Tänu teise messihalli olemasolule on mitmed firmad võtnud endale suuremad näitusepinnad, et end võimalikult põhjalikult tutvustada.
    Tartu ehitusmess kestab kolm päeva. Tavakülastajatele on mess avatud reedel ja laupäeval. ETA
    Põllumajanduse ja maaelu krediteerimise fond (PMKF) on tänavu pankade vahendusel kolme kvartaliga välja laenanud 147,7 mln krooni.
    Fondi tegevdirektori asetäitja Lüüli Kärner ütles, et lühiajalisi laene on fond väljastatud 53,3 miljonit ning pikaajalisi laene 94,4 mln kr.
    Ühispank on fondi laene vahendanud 51,1 mln, Maapank 50,9 mln ning Ühisliising 21,3 mln krooni.
    Hoiupank on laene vahendanud 14,3 miljonit, Põhja-Eesti Pank 4,3 miljonit, Tallinna Pank 1,5 miljonit ning Forekspank 0,5 miljonit krooni.
    Kärneri sõnul on fondi tänavune eelarve 158 miljonit krooni. Kuna osa lühiajalisi ja pikaajalisi laene on juba tagastatud, on fondi väljastatav laenude kogumaht tõenäoliselt eelarvest suurem, märkis ta.
    Põllumajandussfääri on fond väljastanud 69,3 protsenti ning mittepõllumajandussfääri 30,7 protsenti laenudest.
    Kärner ütles, et mittepõllumajanduslaene on väljastatud peamiselt puidu kokkuostuks ning puittoodete valmistamiseks. BNS
    Eesti ekspordihinnaindeks kasvas oktoobris statistikaameti andmel septembriga võrreldes 1,4 protsenti.
    1995. a oktoobriga võrreldes on ekspordihinnaindeks kasvanud 10,2%. BNS
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.