16. detsember 1996 kell 22:00

Ebaõnnestunud Eesti kroon

Samal ajal kui Euroopa rahandusinstituut esitles tulevast euroraha, murti Eesti Pangas pead, mida peale hakata meie ühekroonise mündiga, mis on sattunud spekulantide huviorbiiti. Möödunud suvel nimelt on kurikaelad toppinud Saksamaa müügiautomaatidesse lühikese aja jooksul mitusada tuhat ühekroonist, saades nende vastu palju suuremas väärtuses sigarette ja jooke, kui tavaline kord ette näeb.

Eilsest on Eesti Pank asunud korrigeerima ühekrooniste väljastamist pankadest ja müntide väljaviimist Eestist. Pangad peavad hakkama aru andma kodanikele või firmadele edastatud mündikogustest. Üle Eesti piiri võib sõita vaid kahekümne ühekroonise mündiga.

Kuigi petetud saksa kaupmeeste pahameelt võib mõista, tundub Eesti Panga selline lahendus siiski pisut kummaline. Nüüd on meil ühed rahad natuke rohkem rahad kui teised. Kas seda poleks olnud võimalik vältida?

Hetkel kuum