2. veebruar 1997 kell 22:00

Oru turbakombinaati ostma pretendeerib kaks firmat

Oru turbakombinaadi pankrotitoimkond alustab lägirääkimisi kahe reedeks ametliku ostupakkumuse esitanud ettevõttega ja teeb lõpliku otsuse 12. veebruaril.

Ettevõtte direktor Kalev Mehide lausus, et tõsiseltvõetav on seni vaid üks laekunud pakkumus. Ta kinnitas, et pakkumuse taga on Eesti ettevõtjad. Ta ei osanud öelda, kes pakkumust rahaliselt garanteerivad.

Kõnealune üks pakkuja kavatseb Mehide teatel esialgu jätkata Orul briketitootmist, hiljem aga toota turbast muid tooteid.

Pankrotistunud Oru turbakombinaadi ühe suurema võlausaldaja, investeerimisfirma Talinvest juhatuse liige Priit Kotkas ütles, et toimkond alustab läbirääkimisi mõlema pakkujaga. Kotkas lisas, et kui sel perioodil tekib veel kellelgi huvi kombinaadi tervikvara osta, võib ta samuti oma pakkumuse esitada.

Kotkas ei soostunud kommenteerima pakkumuste sisu, viidates pankrotitoimkonna sellekohasele kokkuleppele. Ta tõdes vaid, et võlausaldajaid huvitab eelkõige kombinaadi ostuhind ja see, et investor tagaks töö ettevõtte töötajatele.

Majandusminister Jaak Leimann ütles reedel, et potentsiaalne ostja, kellega ta Orul käies kohtus, loobus oma pakkumusest viimasel hetkel.

Oru asula suurima tööandja turbakombinaadi pankrotihaldur pani ettevõtte tervikvara kirjalikul enampakkumisel müüki detsembri lõpus. Tervikvara alghind on 4,5 miljonit krooni.

Oru tehase taaskäivitamine võib eri hinnangutel maksma minna ca 3 mln krooni.

AS Oru vastu esitas mullu oktoobris pankrotiavalduse RE Eesti Kütus, millele Oru võlgnes naftasaaduste eest 864 000 krooni. Suuremad võlausaldajad on ka mitu panka. Kohus kuulutas ettevõtte pankroti välja novembri lõpus.

Detsembris otsustasid Oru võlausaldajad ettevõtte likvideerida, kuna tehas oli energia eest võlgu 2,5 mln krooni. Koguvõlg küünib 24,75 miljoni kroonini. BNS

Hetkel kuum