11. veebruar 1997 kell 22:00

Väärtpaberiturg realiseerib kasumit

«Kuna turg kuumenes üle ja palju ostjaid oli suvaliselt hinnatasemelt, siis praegu, nende ostjate kadumisel, on normaalne müügihuvi jäänud suuremaks, mistõttu hinnad langevad ja müüjad saavad hindu dikteerida « ütles Hansapanga peaanalüütik Katrin Kaarli.

Kaarli hinnangul ei ole turul ette näha müügipaanikat, sest siis peaksid hinnad langema kiiremini.

Kaarli ütlusel pani eelmise aasta lõpu suur hinnatõus nii mitmedki investeerijad mõtlema Eesti aktsiaturule tehtud investeeringute realiseerimisele, mistõttu nad hakkasid eelmise aasta alguses või keskpaigas ostetud aktsiaid müüma.

Inimestel, kes ei taha tulumaksu 1996. aasta eest maksta, on võimalus aktsiamüüki 1997. aastasse lükates maksta tulumaks alles järgmisel aastal.

Katrin Kaarli sõnul prognoosis Hansapank müügisurve tugevnemist juba jaanuari alguses.

Tallinna väärtpaberibörsil noteeritud aktsiatest tõusis EVEA panga sulgemishind võrreldes esmaspäevaga 20 senti. Vabaturul kaubeldavatest aktsiatest kerkisid EMV ja Kalevi aktsia sulgemishinnad vastavalt 10 ja 85 krooni.

Väärtpaberispetsialistide hinnangul peaks aktsiate hindade langus lähipäevadel peatuma.

«Praegune tase on üsna madal ja ostunõudlus juba tekkimas. Investorid vaatavad, et selliselt odavalt tasemelt on soodus aktsiaid ostma hakata. Ma arvan, et põhi on juba saavutatud,» lausus Katrin Kaarli.

Kaarli sõnul on hinnad jõudnud tasemeni, kus keegi ei arva, nagu oleks Eesti väärtpaberiturult mingit üleskorjamata raha saada.

Spetsialistide kinnitusel ei investeerita kogu olemasolevat raha mitte enam üksnes Eesti, vaid kogu Balti turgudele. «Eesti turul jääb seetõttu ostunõudlus väiksemaks võrreldes sellega, mis ta eelmise aasta lõpus oli. Samas on sellisel juhul ka riskid hajutatud suurema piirkonna peale ja hüppeline hinnalangus on ebatõenäoline,» lisas Kaarli.

Tallinna väärtpaberibörsil sooritati eile 431 979 aktsiaga 196 tehingut kogukäibega 37 miljonit krooni.

Vabaturu käive oli 7,6 miljonit krooni.

Enimkaubeldud aktsiad olid 10 miljoni krooniga Tallinna Panga ja Hansapanga aktsiad.

Hetkel kuum