31. märts 1997 kell 22:00

Tööstustööliste reaalpalga kasv

Uurides eri riikide tööliste reaalpalka aastail 1989--1996, jõudis Saksa majandusinstituut (IWD) järeldusele, et enim tõusis selle aja jooksul tööliste reaalpalk Soomes (19%), halvim näitaja oli USA-l ja Kreekal, kus palk vähenes kokkuvõttes 1--3%.

Soomlastele järgnesid palga kasvu osas Jaapan (15%), Lääne-Saksamaa ja Austria (13%) ning Taani (10%). Teistest Põhjamaadest suurenes palk Norras samuti 10% ja Rootsis ainult kuus protsenti. Kõige vähem suurenes palk ?veitsis (2%), Itaalias (1%).

Kui vaadelda riike tööliste palga kasvu ja konkuretsivõime seisukohalt, siis näiteks negatiivse palgakasvuga USA on ?veitsi instituudi IMD andmetel maailma kõige konkurentsivõimelisem riik, kuid suurima palgakasvuga Soome on selles järjestuses neljandal kohal. KL

Hetkel kuum