29. aprill 1997 kell 22:00

Torgu tsirkus

Kolme ministri haldusreformiettepanekud sundisid hulka pisivaldu kiiresti ja tulihingeliselt tõestama oma eksistentsi vajalikkust.

Omal ajal ka riiklikul tasemel lokku löönud monarhism aitas Saaremaal Torgus pilakuningriigi väljakuulutamisega samuti valla taastada. Küll mitte eriti elujõulise, ent vanasti-ju-oli-mentaliteet kaalus reaalsusetaju üles.

Torgu on üks sellistest ääremaavaldadest, mis töökohtade ja investeerijate rohkusega eriti ei hiilga. Kuningriigi idee loodetakse uuesti rakendada turismivankri ette. Suvel toimuvad Torgu kuningriigi viienda aastapäeva pidustused äratavat taas turistide huvi monarhia vastu. Paraku on idee võimalustest suurem.

Veidi veidrana sündinud idee oli ligitõmbav ehk viis aastat tagasi, ent nüüd ei rahuldu turist ainult tsirkusega. Mõnest tegutsevast turismitalust jääb väheks ja ajad, mil külalised end meie võsaeksootikast paeluda lasid, on juba möödanik. Turistidele atraktiivne, ent lähiaegadel teostamatu on ka kuningas Kirill I mõtteuit kuningalossi ehitamisest Torku. Viimase võimatust tunnistab monarh isegi. Paarimiljoniline investeering olukorras, kus Sõrve säärt külastab hooaja jooksul vaid 5000 turisti ümber, kes igaüks ca 200 krooni kulutab, ei kannata eriti unistamistki.

Valla rida peaks olema tekitada investeerijates vahepeal täiesti kadunud huvi Torgu vastu. Ühe pisikese finantssüsti lootusena kumab ASi Viru Rand kavatsus Mõntu sadamasse külmhoone rajada, ent see on ka viimase aja ainuke kandev idee. Ainult meenete müümisega elujõulist valda ei ehita ja üleilmse turismiobjekti idee võibki jääda vaid kohalikuks naljaks.

Peab möönma, et Torgul on vähemalt kunagi sülle kukkunud kummaline idee. Paljud kiratsevad vallad piirduvad ainult virisemisega.

Hetkel kuum