19. mai 1997 kell 22:00

Omandireformiamet piirab juurdepääsu toimikutele

Vladimir Viiese sõnul tuli paar päeva tagasi tema juurde üks arhiivitöötaja ja küsis luba ühes toimikus asuvate materjalide paljundamiseks. Küsitledes seda töötajat, selgus, et materjalidega soovib tutvuda sellesse mittepuutuv isik. «Olin hämmeldunud ja küsisin, kuidas see võimalik on,» rääkis Viies.

Hiljem selgus, et juba pikemat aega on kõik asja vastu huvi üles näidanud isikud pääsenud Tallinna omandireformiametis ligi väga salajastele toimikutele. Nimetatud inimestel piisas selleks ainult avalduse täitmisest.

«Pärast kuuldut mõistsin, miks siin käivad vanaprouad ja vanahärrad on paanikas ning kardavad ukse taha trügivaid ärimehi ja kinnisvaramaaklereid,» lausus Viies. Kui juhuisikud saavad teada kogu maja või maa loo, sugupuu ja muud salajased andmed, soovivad nad hiljem hakata omaniku esindajaks, sõnas omandireformiameti juhataja.

Endanimelise kinnisvarabüroo omanik Hillar Viks on seisukohal, et linna omandireformiamet ei tohi informatsiooni kinni hoida. «Igasugust vabadust saab kurjasti ära kasutada, kui seda tahetakse,» lausus ta. «Lõpptulemusena hakatakse seda infot ikkagi müüma sellele, kes rohkem maksab.»

Kui informatsiooni leviku piiramist põhjendatakse sellega, et omanikke püütakse petta, on omanikel alati õigus libamaakler või isehakanud petis ukse tagant ära saata ja pöörduda maineka kinnisvarabüroo poole, oli Viks kindel.

Vladimir Viiese sõnul saavad kinnisvaramaaklerid ka edaspidi informatsiooni selle kohta, kas konkreetsele objektile on esitatud tagastamistaotlus ja kui kaugel on taotluse rahuldamine. Kui kinnisvarabüroo töötajal on olemas volikiri, saab ta ka õiguse teha dokumentidest koopiaid, kinnitas Viies.

Avaldusest, volikirjadest ja sugulusdokumentidest ei tohi edaspidi koopiaid teha, kinnitas Viies. Täisdublikaatide tegemise õigus on antud ainult kohtutele ja keskkomisjonile, lisas ta.

Edaspidi peab vara tagastamise toimikuga tutvumise avaldusel olema ka toimikut tutvustanud töötaja allkiri, kuupäev ja märge koopiate tegemise kohta. Toimikuga tutvumise avaldus kuulub säilitamisele vara tagastamise toimiku juures.

Hetkel kuum