25. mai 1997 kell 22:00

Suurbritannias ja USAs täna pühad

Reedel alustas dollar Euroopa turgudel oma viimaste päevade tavapärastes vahemikes -- alla 116 jeeni ja üle 1,69 marga (13,72 kr). Pika nädalavahetuse ootuses (Suurbritannias ja USAs on täna pühad) erilist huvi dollari vastu ei ilmutatud. Diilerite sõnul jäid mitmed pangad kauplemisest hoopis eemale. Turgude peamine huvi oli suunatud naelsterlingile. Neljapäeval ostis ühe briti panga diiler seoses ühe swap-tehinguga eksikombel müümise asemel 200 või 300 mln naela väärtuses DEMe ja oli sunnitud hiljem kaks korda rohkem naelsterlingeid müüma. Ootamatu naelte üleujutus turul viis kursi kiiresti alla. Õli valasid tulle ka kuulujutud, et Inglise Panga presidenti, Eddie George'i, kelle tähtaeg lõpeb järgmisel aastal, tagasi ei valita. Reedel viimane uudis enam naela kurssi ei mõjutanud, sest risk võeti arvesse juba neljapäeval. Reede õhtul oli naela kurss umbes 22,04 krooni.

Jaapani rahandusministeeriumi mõjuvõimas ametnik E. Sakakibara (tuntud hüüdnimega Mr Jeen) väitis kommenteerides Jaapani rahapoliitikat lähiajal, et kui Jaapani keskpank tõstabki lähiajal diskontomäära, jääb see väga madalaks. Ametnik toonitas, et ta on praeguse valuutakursiga rahul ja nii on ka USA rahandusministeerium.

Äärmiselt volatiilse turu tingimustes lõpetas dollar Euroopas kursiga 13,53 krooni.

Soome marga kursiks jäi reedel 2,65 krooni. Rootsi kroon langes 1,78 kroonini.

Hansapanga aktsia maksis reedel Helsingi börsil 49,00 marka (129,85 krooni). Ühispanga aktsia sulgemishinnaks jäi 19,00 marka (50,35 krooni).

Hetkel kuum