• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jälle pallaadium!

  Valgete väärismetallide, pallaadiumi ja plaatina, hinnaralli jätkub. Kolmapäeva ja neljapäeva ennelõunal fikseeriti Londonis järjestikku pallaadiumi hinnad kõigi aegade kõrgeimal tasemel. Eilne oli 235,00 USD/oz. Plaatina eilne ennelõunane fiksing oli 440,00 dollarit untsist, tervelt 21 dollarit kõrgem kui kolmapäeva pärastlõunane ja kõrgeim alates 1995. a 15. septembrist. Hinnad on kerkinud nii kõrgele, et tööstusringkonnad mõtlevad juba tõsiselt asendajate peale. Mõlemat metalli kasutatakse elektroonikas, keemiatööstuses ja autokatalüsaatorina heitgaaside puhastamisel. Pallaadium on kasutusel ka stomatoloogias ning plaatina juveelinduses. Plaatina hind on tõusnud aasta algusest 25%, pallaadium aga koguni 100%. Eriti lühikesed on positsioonid spot-turul. Seetõttu on maaklerid sunnitud metalli kas laenama või ostma. Osta aga ei taheta, sest usutakse, et eksport Venemaalt taastub peagi ja hinnad langevad jälle. Nii ongi liisingu intressimäärad tõusnud taevastesse kõrgustesse. Ühe kuu intress on tõusnud näiteks 90 protsendini. Plaatina laenuintress on umbes 50%. Lähiajaks jääb turg väga kõikuvaks, sest pidevalt oodatakse uudiseid läbirääkimistest Venemaa (suurim pallaadiumi tootja ja Lõuna Aafrika Vabariigi järel suuruselt teine plaatina tarnija) ning Jaapani (suurim tarbija) vahel. Viimaste andmete järgi oodatakse Venemaa ekspordi taastumist alates 20. juunist. Eilne pallaadiumi pärastlõunane fiksing oli 442,00 USD/oz.
  Kulla hinnale pole erilist mõju avaldanud ei valgete väärismetallide ebastabiilsus, ega ka vaidlus Saksamaa keskpanga ja rahandusministeeriumi vahel kullavarude ümberhindamise suhtes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Elder: signaal indikeerib märkimisväärse ralli algust
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.