5. juuni 1997 kell 22:00

Jälle pallaadium!

Valgete väärismetallide, pallaadiumi ja plaatina, hinnaralli jätkub. Kolmapäeva ja neljapäeva ennelõunal fikseeriti Londonis järjestikku pallaadiumi hinnad kõigi aegade kõrgeimal tasemel. Eilne oli 235,00 USD/oz. Plaatina eilne ennelõunane fiksing oli 440,00 dollarit untsist, tervelt 21 dollarit kõrgem kui kolmapäeva pärastlõunane ja kõrgeim alates 1995. a 15. septembrist. Hinnad on kerkinud nii kõrgele, et tööstusringkonnad mõtlevad juba tõsiselt asendajate peale. Mõlemat metalli kasutatakse elektroonikas, keemiatööstuses ja autokatalüsaatorina heitgaaside puhastamisel. Pallaadium on kasutusel ka stomatoloogias ning plaatina juveelinduses. Plaatina hind on tõusnud aasta algusest 25%, pallaadium aga koguni 100%. Eriti lühikesed on positsioonid spot-turul. Seetõttu on maaklerid sunnitud metalli kas laenama või ostma. Osta aga ei taheta, sest usutakse, et eksport Venemaalt taastub peagi ja hinnad langevad jälle. Nii ongi liisingu intressimäärad tõusnud taevastesse kõrgustesse. Ühe kuu intress on tõusnud näiteks 90 protsendini. Plaatina laenuintress on umbes 50%. Lähiajaks jääb turg väga kõikuvaks, sest pidevalt oodatakse uudiseid läbirääkimistest Venemaa (suurim pallaadiumi tootja ja Lõuna Aafrika Vabariigi järel suuruselt teine plaatina tarnija) ning Jaapani (suurim tarbija) vahel. Viimaste andmete järgi oodatakse Venemaa ekspordi taastumist alates 20. juunist. Eilne pallaadiumi pärastlõunane fiksing oli 442,00 USD/oz.

Kulla hinnale pole erilist mõju avaldanud ei valgete väärismetallide ebastabiilsus, ega ka vaidlus Saksamaa keskpanga ja rahandusministeeriumi vahel kullavarude ümberhindamise suhtes.

Hetkel kuum