12. juuni 1997 kell 22:00

Kohv odavneb kiiresti

Kohvihinnad maailma juhtivatel börsidel on langenud viimaste nädalate jooksul dramaatiliselt. Keskmine Robusta hind oli 30. mail 120,38 USA senti nael. Kolmapävaks oli see langenud 87,78 sendini ehk 27%. Arabica hetkehind New Yorgi kohvi-, suhkru- ja kakaobörsil langes selle aja jooksul koguni 33%, 323,50 sendilt 216,00 sendini naelast. Kui esialgne langus oli tingitud kasumivõtmisest, siis viimastel päevadel on see tingitud külmaohu kadumisest Brasiilia peamistes kohvikasvatusregioonides. Viimaste kuude hinnaralli rajanes peamiselt spekulatsioonidel prognoositavast külmast talvest Brasiilias (tähtsaim Arabica kasvataja), mis võib kahjustada kohviistandikke. Spekulatsioonide tulemusena tõusis kohvi hind viimase 20 aasta kõrgeimale tasemele. Nüüd, kus talv lõunapoolkeral on alanud, on ilmad pehmemad, kui sünoptikud prognoosisid, ning lähiajal külmakahjustusi oodata ei ole. Samas on röstijad lähiajaks varusid täiendanud ning praeguse hinnataseme juures ei ole neil erilist huvi laoseisu parandada. Lähiajal on oodata turule hoopis uusi laadungeid, sest kasvatajad üritavad võtta praeguselt hinnatasemelt maksimumi. Arvata võib, et kuni sügiseni jääb kohviturg siiski võrdlemisi kõikuvaks, sest sellistes tingimustes on kuulujuttudel väga suur mõju ning varud nii tootjate kui ka tarbijate ladudes on viimase 20 aasta väikseimad.

Vase hind tõusis kolmapäeval viimase aasta kõrgeimale tasemele. Vase kolme kuu lepingute sulgemishinnaks Londoni metallibörsil kujunes 2561 dollarit tonn, mis oli peaaegu 2% kõrgem teisipäevasest. Ebaühtlaste tarnete tõttu tõusid preemiad spot-tehingutelt 102,50 dollarini tonn.

Hetkel kuum