• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandusseis viimase aja parim

  Ekspertide hinnanguga nõustus ka majandusminister Jaak Leimann. Ta ütles eile, et tema arvates on Eesti majandus taasiseseisvumisjärgse perioodi parimas seisus.
  EKI prognoosib selle aasta sisemajanduse kogutoodanguks 62 mld krooni ja 1998. a 72 mld krooni. Majanduskasvuks prognoosib EKI nii tänavu kui järgmisel aastal 6%.
  Ekspertide koondhinnangu järgi on viimase 12 kuu jooksul olukord investeeringute valdkonnas muutunud paremaks. Investeeringud põhivarasse moodustasid tänavu I kvartalis 1,8 mld krooni, mis kehtivates hindades on 34% rohkem kui aasta tagasi. Esialgsetel hinnangutel suurenesid investeeringud põhivarasse II kvartalis veelgi, ületades 2,5 mld krooni piiri. 1997. a jätkus aktiivne väliskapitali tulek Eestisse. See annab konjunktuuriinstituudi ekspertide hinnangul tunnistust sellest, et Eesti on välisinvesteeringuteks sobilik riik.
  Ekspertide soodsat hinnangut majandusolukorrale kinnitavad ettevõtete enesehinnangud firma olukorra kohta, mis kajastuvad tööstus-, ehitus- ja kaubandusbaromeetris.
  Elanike hinnanguid väljendav tarbijabaromeeter on samuti mõnevõrra tõusnud. Andmed palkade ja sissetulekute ning ka jaekaubakäibe kohta näitavad, et tarbimise olukord Eestis on paranenud.
  EKI eksperdid hindasid, et kuue kuu pärast peaks Eesti majanduse olukord jääma sama soodsaks kui juunis.
  Olukorra halvenemist prognoosivad eksperdid näevad ohtu majanduse ülekuumenemises, siseriiklikus inflatsioonis, mis nõrgendab kaupade ja teenuste rahvusvahelist konkurentsivõimet ja võimalikes impordipiirangutes, mis võiksid vähendada Eesti mainet välisinvestorite silmis. Optimistlikud hinnangud tuginevad tööstuses asetleidvatel positiivsetel muutustel, mis võimaldavad oluliselt kiirendada kaupade eksporti ja vähendada jooksva konto puudujääki.
  Väliskaubanduse maht on kasvanud tänavu oodatust kiiremini. Eksporditud kaupade maksumus I kvartalis oli 1,5 korda suurem kui aasta varem, ületades seni rekordilise 1996. a IV kvartali taseme. Eksperdid prognoosivad, et eelseisval poolaastal väliskaubanduse areng jätkub, seda nii ekspordi kui ka impordi osas.
  Inflatsiooni määraks prognoosivad eksperdid 14% (aasta arvestuses). Tegemist on sama määraga, mis kahel viimasel küsitlusel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hannes Ojangu: digitaliseerimine ja rohepööre – tulevikutrendid vajavad lahtimõtestamist
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Millist lennuaktsiat osta? Minu portfellis olev lennufirma on sihikindlalt läbi kriisi vuhisenud
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.