• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandusseis viimase aja parim

  Ekspertide hinnanguga nõustus ka majandusminister Jaak Leimann. Ta ütles eile, et tema arvates on Eesti majandus taasiseseisvumisjärgse perioodi parimas seisus.
  EKI prognoosib selle aasta sisemajanduse kogutoodanguks 62 mld krooni ja 1998. a 72 mld krooni. Majanduskasvuks prognoosib EKI nii tänavu kui järgmisel aastal 6%.
  Ekspertide koondhinnangu järgi on viimase 12 kuu jooksul olukord investeeringute valdkonnas muutunud paremaks. Investeeringud põhivarasse moodustasid tänavu I kvartalis 1,8 mld krooni, mis kehtivates hindades on 34% rohkem kui aasta tagasi. Esialgsetel hinnangutel suurenesid investeeringud põhivarasse II kvartalis veelgi, ületades 2,5 mld krooni piiri. 1997. a jätkus aktiivne väliskapitali tulek Eestisse. See annab konjunktuuriinstituudi ekspertide hinnangul tunnistust sellest, et Eesti on välisinvesteeringuteks sobilik riik.
  Ekspertide soodsat hinnangut majandusolukorrale kinnitavad ettevõtete enesehinnangud firma olukorra kohta, mis kajastuvad tööstus-, ehitus- ja kaubandusbaromeetris.
  Elanike hinnanguid väljendav tarbijabaromeeter on samuti mõnevõrra tõusnud. Andmed palkade ja sissetulekute ning ka jaekaubakäibe kohta näitavad, et tarbimise olukord Eestis on paranenud.
  EKI eksperdid hindasid, et kuue kuu pärast peaks Eesti majanduse olukord jääma sama soodsaks kui juunis.
  Olukorra halvenemist prognoosivad eksperdid näevad ohtu majanduse ülekuumenemises, siseriiklikus inflatsioonis, mis nõrgendab kaupade ja teenuste rahvusvahelist konkurentsivõimet ja võimalikes impordipiirangutes, mis võiksid vähendada Eesti mainet välisinvestorite silmis. Optimistlikud hinnangud tuginevad tööstuses asetleidvatel positiivsetel muutustel, mis võimaldavad oluliselt kiirendada kaupade eksporti ja vähendada jooksva konto puudujääki.
  Väliskaubanduse maht on kasvanud tänavu oodatust kiiremini. Eksporditud kaupade maksumus I kvartalis oli 1,5 korda suurem kui aasta varem, ületades seni rekordilise 1996. a IV kvartali taseme. Eksperdid prognoosivad, et eelseisval poolaastal väliskaubanduse areng jätkub, seda nii ekspordi kui ka impordi osas.
  Inflatsiooni määraks prognoosivad eksperdid 14% (aasta arvestuses). Tegemist on sama määraga, mis kahel viimasel küsitlusel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Madara käive paisus viiendiku, kasum kasvas ja kasvueemärgid püsivad
Läti kosmeetikatootja MADARA Cosmetics kasvatas eelmisel aastal käivet 20 protsenti ning puhaskasum kasvas aastaga 6,5 protsenti.
Läti kosmeetikatootja MADARA Cosmetics kasvatas eelmisel aastal käivet 20 protsenti ning puhaskasum kasvas aastaga 6,5 protsenti.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Restoraniomanik Michelini tunnustusest: veel ei tea, kuidas see mõjutab
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.