6. juuli 1997 kell 22:00

Tollimaakler vahendab kliendi ja tolli suhtlemist

Tollimaakler on kolmas isik, kes seoses kaupade liikumisega suhtleb vahetult tolliga, korraldades tollivormistust teise isiku eest. Teisisõnu esineb tollimaakler vastastikusel kokkuleppel vahendajana kliendi ja tolli vahel. Maakleril on õigus vormistada tollideklaratsioone ja maksta impordi-, ekspordimakse ja riigilõivu kliendi eest. See on maksuteenuse osutamine, millega maakler võib anda kliendile maksetähtaja pikendust kuni 20 kalendripäeva.

Kindlalt võib väita, et täiesti tundmatu ja võõras firma tollimaaklerilt esialgu maksetähtaja pikendust ei saa, st maakler ei osuta talle maksuteenust. Võõra firma puhul tutvutakse firma tegevusega, uuritakse maksejõulisust. Kui firma kasutas eelnevalt mõne teise tollimaakleri teenuseid, selgitatakse välja põhjus, miks ta neist loobus või pidi loobuma.

Kui firma võidab õigeaegselt arveid tasudes tollimaakleri usalduse, võib maakler kliendile vormistada ka R-deklaratsiooni ja osutada maksuteenust. Ta annab maksetähtaja pikendust -- algul kuni 10 päeva, hiljem, kui kõik laabub probleemideta, kuni 20 päeva.

Hetkel kuum