5. august 1997 kell 22:00

Hansapanga aktsiat tõstavad välisinvestorid

Forekspanga peamaakler Tõnu Vanajuur ütles, et Hansapanga aktsia hinna tõusuks polnud ühtegi selget majanduslikku põhjust. Tema sõnul võib hinnatõusu seletada tõsise eufooriaga, mis on tingitud Hansapanga headest majandustulemustest.

Hansapank Eesti peadirektori Indrek Neivelti sõnul on panga aktsiahinna tõus tingitud peaasjalikult välisinvestorite huvist Hansapanga vastu. Tema sõnul ei suudaks aktsia hind ainult kohalike investorite toel suurt tõusu läbi teha. Viimase poolteise kuu jooksul on Hansapanga aktsia hind tõusnud 100 krooni ehk 60 protsenti.

Vanajuure sõnul on enamiku börsi põhinimekirja ettevõtete aktsiate hind saavutanud taseme, mida ennustati aasta lõpuks. «Minu arvates on jutud lääne investoritest pisut liialdatud,» märkis Vanajuur. Tema sõnul võisid küll lääne investorid algul pisut raha turule tuua, ent praegu investeerivad valdavalt kohalikud investorid.

Tallinna börsi ja väärtpaberite keskdepositooriumi esindajate sõnul pole veel tehtud statistikat selle kohta, missugust rolli mängisid aktsiahindade tõusu juures välisinvestorid.

HF Kapitali juhataja Margus Uudam ütles, et väärtpaberiturul on suurenenud investorite huvi teatud ettevõtete aktsiate vastu ja need aktsiad on kõrgemalt hinnatud. Uudami sõnul võib mõne ettevõtte aktsia hinna suur tõus olla põhjendatud välis- ja kodumaiste investorite analüüsimeetodite erinevusest. Nii näiteks arvestavad paljud välisinvestorid Eesti liitumist Euroopa Liiduga, Eesti 10-protsendilist majanduskasvu ja peatselt saabuvat riigireitingut. Uudami sõnul muudab välisinvestorite julgus kohalikud investorid närviliseks, sest kohalikud investorid arvasid, et langus on käes juba kaks nädalat tagasi. Ometi seda ei juhtunud.

Hetkel kuum