• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Asekantslerid teenisid ebaseaduslikku tulu

  Ebaseadusliku tegevuse eest on asekantslerid saanud tasu vastavalt möödunud aasta oktoobris kehtestatud korrale. Selle alusel on näiteks rahandusministeeriumi asekantsler Peep Lass teeninud alates möödunud aasta oktoobri algusest 93 480 krooni. Sellele lisandub tasu, mis talle maksti enne riigiettevõtete nõukogu liikmete töö tasustamise reguleerimist, s.o möödunud aasta jaanuarist oktoobrini.
  Peale töötasu võivad ettevõtted maksta nõukogu liikmetele preemiaid ja lisatasusid.
  Peep Lass keeldus Äripäevale tema osalemist ettevõtete nõukogus kommenteerimast sõnadega: «Mul on puhkus. Ma ei taha teiega vestelda. Nägemist.» Äripäevale teadaolevalt kasutab asekantsler Peep Lass puhkuse ajal mobiiltelefoni, mille number on registreeritud rahandusministeeriumi nimekirjas.
  Teede- ja sideministeeriumi asekantsler Väino Soonike on tänaseni ASi Tallinna Sadam nõukogus. Sarnaselt temaga on majandusministeeriumi asekantsler Arvi Hamburg ASi Eesti Energia ja ASi Eesti Põlevkivi nõukogus ja rahandusministeeriumi asekantsler Tiit Saat Eesti Telekomi nõukogus.
  Tasustamiskorra riigiettevõtte nõukogusse kuulumise kohta kinnitas rahandusminister möödunud aasta oktoobris. Selle kohaselt saab üle 1,5 miljoni krooni suuruse töötasufondiga riigiettevõte maksta nõukogu esimehele tasu neli ja nõukogu liikmele kolm miinimumpalka. Seega vastavalt 3380 ja 2535 krooni.
  Peaministri majandusnõunik Heido Vitsur ütles, et asekantslerite osalemine ettevõtete nõukogudes pole põhjendatud. Tema sõnul põhjendavad mitmed asekantslerid oma osalemist ettevõtete haldusnõukogus vastuoludega avaliku teenistuse seaduse ja vabariigi valitsuse seaduse vahel. Vabariigi valitsuse seadus keelab asekantslerite tegevuse tulundusühingute juhtimises täielikult, avaliku teenistuse seadus keelab sellise tegevuse vaid siis, kui tegemist on alalise tööga.
  Vitsuri sõnul pole avaliku teenistuse seaduses täpselt defineeritud, mis asi on alaline töö ja sellest johtuvalt leiavad asekantslerid, et osalemine kord kvartalis koos käivas ettevõtte nõukogus pole alaline töö.
  Vitsur ütles, et tema arvates tuleb vastuolu kahe seaduse vahel kaotada või defineerida, mis on alaline töö. Pärast seda peaks kantsleritel kaduma võimalus osaleda ettevõtete nõukogus.
  Vitsuri sõnul on Eesti väike ja korporatiivne riik, mistõttu risk, et asekantsler oma võimu ettevõtete juhtimisel kuritarvitab, on suur. Seetõttu keelab valitsuse seadus kantslerite ja asekantslerite osalemise ettevõtete juhtorganites, märkis Vitsur.
  Vastavalt peaminister Mart Siimanni korraldusele peavad kantslerid lahkuma ettevõtete nõukogudest hiljemalt 1. septembril.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Irja Lutsari kogemus - kuidas juhtida, kui sulle soovitakse surma?
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.