21. august 1997 kell 22:00

Deutsche Bank hoiatab

Lähemate kuude jooksul peaks dollari kurss marga suhtes tõusma praeguselt 1,82-lt umbes kahele, mis tähendab 11protsendilist tõusu.

Selle poolt räägib asjaolu, et USA intress tõenäoliselt suureneb, mis hakkab tõmbama kapitali USAsse. Peale selle on dollar olnud põgenemisteeks närvilistel Kagu-Aasia turgudel, samal ajal kui ebakindlus Euroopa rahaliidu (EMU) suhtes kasvab, väidab Deutsche Banki uuringufirma DB Research.

Kuna ei Saksamaa ega Prantsusmaa suuda tõenäoliselt täita rahaliidu Maastrichti kriteeriume nende täpse tõlgendamise korral, siis kahtlevad investeerijad järjest rohkem, kas eurost kujuneb stabiilne valuuta.

Järjest ilmsemalt paistab, et EMU asutajate hulka pääseb ka Itaalia, keda ei peeta stabiilseks. Formaalselt võttes ei ole see DB Researchi arvates õige, kuna Itaalia ei täida ainult üht EMUsse pääsu nõuet, samal ajal kui Saksamaa ei täida kaht nõuet.

Kuna tugevnev dollar suurendab Saksamaal impordihindu, siis lisab see inflatsiooni. Seepärast ennustab DB Research, et Saksa liidupank tõstab hiljemalt novembris repointressi 0,3%, mille järel see on 3,3%, kuid jätab diskonto- ja lombardimäära samaks.

Kuid tugev dollar on avaldanud Saksa majandusele ka positiivset mõju. DB Researchi hinnangul on Saksamaa majanduskasv tänavu 2,25% ja 1998. a 3%. Saksa majanduse mootoriks on jätkuvalt eksport, mis tuleval aastal peaks suurenema 8%.

Samas ei pea analüütikud võimatuks, et kui mark püsib dollari suhtes alla 1,90, siis liidupank repointressi ei tõsta, kuna inflatsioon on seni alla 2% ja töötus jätkuvalt suur.

Kuid liidupank suudab marga kurssi hoida ka siis, kui ta jätkab dollarite müümist oma valuutareservidest. Sellisel juhul jäävad intressid aasta lõpuni püsima, tõdeb DB Research. DIF

Hetkel kuum