22 september 1997

Barcelona keskklassi hotellid asuvad otse linna südames

Peatänava la Rambla ääres ja gooti kvartalis asuvad hotellid on väiksed ja stiilsed, kuid nende vanusest tingituna ei pruugi kõigis olla mugavusi. Seetõttu sobivad kirjeldatud hotellid neile, kes rohkem kui mugavustest hoolivad heast asukohast vaatamisväärsuste lähedal.

Kui hotellituba broneerite, tasub alati mainida, kas soovite tuba vaatega tänavale või aeda. Aiapoolsed toad on vaiksemad. Hotell tasub kindlasti broneerida, sest kohale minnes küsitav letihind võib olla kuni 40% kõrgem.

Kõigi mugavustega hotellid asuvad Sarria ja Pedrablesi linnaosades. Barcelonas on kuus luksushotelli, mille öö hinnad algavad 20 000 peseetast (ca 1900 kr). Nelja- ja kolmetärni hotelli hind mahub vahemikku 8000--18 000 peseetat (760--1700 kr). Alla 8000 peseeta hotellid on juba madalamast klassist, mille hulka kuuluvad ka nn noorte öömajad.

Stiilsemad kohvikud ja baarid jäävad Barri Gotic linnaossa, nt Picasso muuseumi ümbrus on tänu odavusele tudengite seas väga populaarne. Hispaania on tuntud oma suurepäraste veinide poolest. Kuulsamad veinid on pärit Penades i, Costers del Serge, Alella ja Perelada piirkondadest. Penades i'st on pärit ka kuulus vahuvein cava.

Paljudel söögikohtadel on ka oma eriroad, mille tunneb ära sõnakombinatsioonist especialidad de la casa. McDonald's tasub unustada, sest kohalike bocadillo'de ehk võileibade valik on lai ja kiirsöök kataloonia moodi kindlasti parem.

Hispaania rahvusköögis ei ole rangeid reegleid. Võite tellida jänese tigudega, pardi pirnidega, kana homaaridega jne. Kombinatsioonivõimalusi on veelgi. Palju kasutatakse toitude valmistamisel pardi- ja haneliha, tigusid ja seeni.

Magustoitudest on tüüpilisemad cremecatalana (vaniljepuding, mis on üle puistatud karamellitükikestega). Proovida tasub ka mel i mato't, st kodujuustu meega.

Kõige levinum on Hispaanias paella, st erilise täidisega pilaff, mida valmistatakse suurtel pannidel. See on vürtsikasz roog, mille täidised võivad olla ootamatud, näiteks mereannid koos puuviljadega. Toidu hind sõltub kogusest: meie tavalise praetaldriku suurune portsjon tähendab hispaanlastele väikest ja maksab alates 450 peseetast (al 43 kr), keskmine ports maksab 600--800 peseetat ja tordisuurune hulk paellat maksab ca 1500 peseetat (143 kr).

Õhtusööki, mis ei alga tavaliselt enne kella 22, tuleb kindlasti nautida. Selleks tasuks minna kohta, kus esitatakse ka flamenco't. Elamuse saate El Patio Andaluzist, mis on avatud kella 20st päiksetõusuni. Enne õhtusööki külastatakse xampanyeria't ehk ?ampanjabaari.

Hetkel kuum