13. oktoober 1997 kell 22:00

Hüvitisest pole kasu

KOGEMUS

Hommikul avastasid tööle tulijad, et teisel korrusel asuva kontoriruumi aknast on sisse tuldud ning ära tassitud uuemad ja silmatorkavamad arvutitooted. Vargaid ei heidutanud lokaalne signalisatsioon ning 50 meetri kaugusel asuv maja valvuriruum. Elava liiklusega Mustamäe tee äärse hoone najale redeli püstitamist ja aknast raskete serverite väljaupitamist umbes poole tunni jooksul ei märganud keegi. Varastatu ülesleidmisesse Tõnis Reimo ei usu, sest seni on kõik arvutivargused lahendamata.

Politseist selgitati hiljem, et uurijaid on vähe, töö kasvab üle pea ja enamasti suudetakse lahendada «avastatavad» juhtumid, kui jälgi pole, läheb vargus nn mittelahendatavate kartoteeki. Reimo sõnul on HNSi vara kindlustatud piisavalt, et kohesel hüvitusel kahju korvata. Kuid senist asjade käiku hinnates arvab ta, et 20miljonilise aastakäibega firmale enam kahju hüvitada ei suudeta. Vargusest teatati kohe 10. septembril, inventuur tehti ja avaldus kadunud asjade kohta esitati politseile 12. septembriks.

Paar päeva pärast vargust käisid kindlustusseltsi esindajad sündmuskohal kahju hindamas. Politseist pärides selgus, et kriminaalasi algatati alles 22. septembril, miks kümme päeva hiljem, seda Tõnis Reimole ei põhjendatud. Eeluurimine kestab kaks kuud ja alles pärast seda tuleb kokku kindlustuse kahjukomisjon, kes siis uurimistulemuste põhjal otsustab, palju hüvitist maksta.

Hetkel kuum