• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jeltsin avas naftaäri välisrahale

  Energeetika- ja kütuseministri Boriss Nemtsovi sõnul ei seata edaspidi väliskapitali osalemisele Venemaa naftafirmades enam mingeid piiranguid ja need võivad kuuluda sajaprotsendiliselt välisosanikele. Alates Venemaa erastamisprogrammi käivitamisest 1992. a oktoobris tohtis väliskapitali osalus naftafirmades olla kuni 15%, välja arvatud mõned erandid.
  Lähikuudel on kavas erastada riiklik naftakontsern Rosneft, mille aktsiate müügist loodab valitsus teenida 1,5 miljardit dollarit. Eelmisel nädalal kutsus asepeaminister Anatoli T?ubais Suurbritannia British Petroleumi üles osalema Rosnefti erastamises.
  Mitmel Venemaa naftafirmal on juba välisosanikke, kuid nende osalus on seni väike. Nii näiteks kuulub USA firmale Atlantic Richfield Co 8% Venemaa ja maailma ühest suurimas naftafirmast Lukoil.
  15% Lukoili aktsiatest pannakse veel enne aasta lõppu enampakkumisele, mille võidab kõrgeima hinna ning suurima investeeringu pakkunud osaleja. Seejärel läheb müüki veel 0,96% Lukoili aktsiatest, mis müüakse eritingimusteta enampakkumise korras.
  Aasta lõpus müüakse veel 19protsendiline osalus Vene-Valgevene ühisfirmas Slavneft, samuti Ida naftakompanii. Edaspidi pannakse müüki Norsi-Oil ja Tjumen Oil.
  Välisfirmad sooviksid Venemaa naftatööstusse investeerida umbes 70 miljardit dollarit, kuid seni on investeeringud jäänud pidama seaduste puudumise taha.
  Venemaa loodab välisinvesteeringute abil suurendada oma toornaftatoodangut, mis viimase kümne aasta jooksul on kogu aeg vähenenud. Esimest korda suurenes see tänavu kaheksa kuuga 1 protsendi. Praegu toodab Venemaa päevas 5,93 miljonit barrelit naftat. Suurim päevatoodang oli 1987. aastal -- 11,4 miljonit barrelit.
  Opositsiooni kontrolli all olev Venemaa riigiduuma on seni venitanud energiaseaduse vastuvõtmisega, väites et valitsus tahab riigivarad kiiresti ja odavalt maha müüa. Tõenäoliselt tekitab Jeltsini käskkiri riigiduumas rohkesti proteste. REUTERS-ETA-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.