17. november 1997 kell 22:00

Vastseliina paljastas investeeringuagentuuri saladuse

Fakti, et välisinvesteeringute agentuur kahe miljardi kroonise projektiga tegeleb, on majandusringkondades teatud pikemat aega, kuid välisinvesteeringute agentuur hoidis investeeringu kohta käivat täpset infot vaid enda teada. Seni on investeeringut seostatud koduelektroonikatööstuse rajamisega Eestisse.

Vastseliina vald lobises välja, et Ameerika investor just klaasitehast rajada tahab,» ütles Remmelg. Vastseliina vallavanema sõnul kaalub USA klaasifirma valda umbes 2 mld krooni maksva ja 600 inimesele tööd andva lehtklaasitehase ehitamist.

Olen küll USA investori esindajatega külastanud Vastseliinat, kuid tõenäosus, et tehas sinna tuleb, on suhteliselt väike, lausus Remmelg.

«Ainuüksi Eestis on mitu võimalikku varianti, kuhu klaasitehas võiks tulla,» ütles Remmelg. See võib minna ka Lätti, Leetu või Venemaale, lisas ta.

Välisinvesteeringute agentuuri juhi sõnul on Lätil selle investeeringu saamisel ?ansid suuremad, sest neil ei ole Venemaa kehtestatud topelttolle. «Vastseliina varianti tuleb vaadata teatud ettevaatusega,» lausus Remmelg.

Remmelg rääkis, et esmalt peab selgitama, kas investeering tuleb Eestisse ja alles siis vaatama, kuhu tehas püstitada. Vastseliina valla optimism on rajatud sellele, et nad asuvad Piusa liivakarjääri lähistel. «Vajalikud on veel mitmed lisatingimused-eeldused,» ütles Remmelg. «Tähtsaim on pääs Vene turule ja selles osas on Eestil raskusi.»

Selektsioon, millisesse riiki investeering teha, peab USA klaasifirmal olema tehtud tuleva aasta alguseks.

Hetkel kuum