19. november 1997 kell 22:00

Ko?maar Jaapani finantsturgudel

Eilne päev oli Jaapani finantssektori jaoks masendav. Jaapani peaminister Ryutaro Hashimoto välistas võimaluse, et riiklikke fonde kasutatakse riigi finantssüsteemide stabiliseerimiseks. Teade ?okeeris nii valuuta- kui ka aktsiaturgu. Tokio börsi Nikkei indeks langes 884 punkti võrra (taas alla 16 000 punkti), mis oli käesoleva aasta suurim punktilangus. Nagu sellest oleks veel vähe, teatas reitinguagentuur Moody's Fuji panga võimalikust reitingu alandamisest. Samasugused teated tulid ka Standard & Poorilt mitme teise suurpanga kohta. Halb uudis jeeni jaoks oli ka Korea woni kursi langemine järjekordsele rekordmadalale tasemele. Korea on Jaapani jaoks oluline majanduspartner ning mõjutab märkimisväärselt saareriigi majandust.

Halvad uudised viisid jeeni kursi eile keskpäevaks 127,42 JPY/USDni, mis on vaid veidi madalam 1. mai kursist, mis oli tookord jeeni madalaim kurss alates 1992. aasta augustist. Jeeni kursi suund alla jätkub arvatavasti ka edaspidi ning häid uudiseid ei ole loota enne 10. detsembrit, kui valitsev liberaaldemokraatlik partei esitab uue paketi ettepanekutega riigi majanduskliima parendamiseks. Kui nädala algul mõjutasid tippametnikud valuutakursse üsnagi edukalt, siis viimastel päevadel pole nende püüdlused vilja kandnud.

Dollar on Saksa marga suhtes saanud veidi kosutust. Euroopas alustas USD kursivahemikus 1,729--1,730 DEMi. Saksamaa M3 rahapakkumise aeglustumine oktoobris (0,1% võrra 5,1 protsendini) andis põhjuse USD tõusuks pärastlõunal kuni 1,7349 DEMini.

Hetkel kuum