1. detsember 1997 kell 22:00

Dollari hoog pole veel raugenud

Tänupühade kalkun on hästi mõjunud ka dollarile. Juba eelmisel nädalal alanud USD tõus jätkus eile täie hooga. Jätkuv kriis Jaapani majandus- ning finantssüsteemis ja turgude ebakindlus riigivõimude otsustusvõime suhtes kriisi lahendada viis dollari kursi Jaapani jeeni suhtes 129,27 USD/JPYni, mis on viimase viie aasta kõrgeim kurss. Jaapani peaminister Ryutaro Hashimoto püüdis veenda parlamendikomiteed avalike fondide kaasamise vajalikkusest finantssüsteemi turgutamisel. Analüütikute arvates on Jaapani majandus siiski liiga nõrk, et positiivse parlamendiotsuse peale toimuksid kiired muutused. Madalad intressimäärad on teine tegur, mis takistab jeeni kiiret suunamuutust ka pärast otsustavaid majandus-poliitilisi otsuseid, mistõttu jeeni praegune trend jääb ilmselt püsima vähemalt detsembri keskpaigani.

Dollar näitas muskleid ka Saksa marga ning teiste Euroopa valuutade suhtes. Euroopa turgude avanedes oli dollar reede õhtuga tõusnud 0,7 protsenti 1,777 DEMini, mis on viimase viie nädala kõrgeim kurss. ?veitsi ja Prantsuse frangi suhtes oli USD kursitõus vastavalt 0,5 ja 0,7 protsenti. Lootuses, et Saksamaa liidupank jätab intressimäärad tõstmata, tugevdas dollari veelgi. Päeva kõrgeimaks tasemeks kujunes 1,7785 DEMi ehk 14,228 krooni. Eile õhtul maksis USD 1,7768 DEMi (14,2144 krooni).

T?ehhi valitsuskriis põhjustas krooni languse eile Saksa marga suhtes rekordmadalale kursile -- 19,97 DEM/CZKni.

Kullauntsi hinnaks fikseeriti eile ennelõunal Londonis 293,35 dollarit.

Hetkel kuum