8. jaanuar 1998 kell 22:00

Venemaa ja Ukraina suhted paranevad

Eelmise aasta lõpus otsustasid need kaks riiki kaotada teineteise kaupadelt käibemaksu. Väidetavalt on nende maksude tõttu viimase aasta jooksul vähenenud Ukraina ja Venemaa kaubavahetus 20% ning Ukraina on ilma jäänud umbes miljardi dollari suurusest eksporditulust.

Peale selle on Venemaa taas avanud oma turu Ukraina suhkrule ning pikendanud tähtaega, mille jooksul peab Ukraina ära maksma 100 miljardi dollari suuruse võla Venemaalt saadud maagaasi eest.

Enne seda suutsid pooled lahendada relvakaubanduse alal puhkeda ähvardanud tüli, kui Venemaa püüdis nurjata Ukraina ja Pakistani vahelist tankitehingut. Kiiev süüdistas Moskvat, et too püüab majanduslikel ja poliitilistel eesmärkidel blokeerida Ukraina relvakaubandust. Selle probleemi vastastikku kasulik lahendamine aitas parandada poolte üldisi kaubandussuhteid ja aasta lõpupoole ka poliitilisi suhteid.

Ukraina-Venemaa suhete soojenemine on mõnevõrra üllatuslik, sest 1991. a peale on Ukraina, kes on süüdistanud Moskvat hegemooniataotluses, olnud SRÜ riikidest kõige Vene-vaenulikum. Analüütikud siiski ei usu, et kahe riigi lähenemine viiks Vene-Valgevene laadse liidulepingu sõlmimiseni.

Ukraina ja lääne suhted on praegu madalseisus. Ukraina on USA üks suuremaid välisabi saajaid ning sõltub IMFi ja maailmapanga laenudest, mis vajavad USA valitsuse heakskiitu. Viimasel ajal on aga Ühendriikide kongress küllastunud Ukraina korruptsioonist tipptasemel ning välisinvestorite kehvast kohtlemisest. FT-ÄP

Hetkel kuum