12. jaanuar 1998 kell 22:00

Nizza karnevalid mööduvad publikurohkelt

Prantsuse Riviera ehk Cote d'Azur (helesinine rannik) Vahemere ääres on üks ahvatlevamaid piirkondi maailmas. Juba 18. sajandil käisid inglased seal tervist parandamas. Turismihooaeg kestab aastaringselt tänu pehmele kliimale ja rannikut tuulte eest varjavaile mägedele.

Kontrastse Riviera rannikuelu on aktiivne, sinna on koondunud elav liiklus, linnad ning puhkekohad. Sisemaal on vaikne ja rahulik -- unised väikelinnad ja vanad, nüüd juba peaaegu hüljatud külad on nagu kotkapesad mäekülgedel.

Rivieras on hoogne nii lillekasvatus kui parfüümitootmine. Fragonar' ja Galimard' parfüümitehaseid võib külastada tasuta. Sealt saab parfüüme kaasa osta märksa odavamalt kui poest.

Aprillist novembrini korraldatakse kuulsaid feria'id, kus saab rammu ja osavust näidata corrida'l või pulli jooksutamise võistlusel. Väikelinna Camarque'i ellu toob põnevust veiste tembeldamise aeg ferrade, nagu ka hobuste tagaajamise võistlused.

Suurim karneval Prantsusmaal toimub kevadises Rivieras. Möödunud aastal oli osavõtjaid umbes 800 000. Nizza maailmamainega kevadkarnevalil on sajandipikkune traditsioon, alguse sai see 114 aastat tagasi.

Rongkäigud kauneid kostüüme kandvate marssijate ja ratsanikega pakuvad maalilise etenduse ning tõmbavad ligi tohutuid rahvahulki. Oskus valmistada suuri kujusid (kuni kolmekordse maja kõrgusi) on sajandivanune ning selle saladused päranduvad isalt pojale. Tänapäeval valdab seda kunsti ca 120 inimest, keda kutsutakse karnevaljeerideks.

Tänavu on kümme päeva kestva karnevali teemaks «Tsirkuse kuningas», üritused toimuvad ööpäev läbi. Piletid etendustele maksavad 50--100 franki. Vaatajate silme all valmivad lillekujud, toimuvad maskiballid, kontserdid, ilutulestik ja peo finaal -- lillede tuhastamine.

Riviera kanti sattudes külastage kindlasti ka Monaco vürstiriiki ja Euroopa esimest kasiinot Monte Carlot, kuhu sissepääsuks peab olema vähemalt 21aastane.

Hetkel kuum