Kursused maksusoodustust enam ei võimalda

19. jaanuar 1998, 00:00

Seni sai inimene maksustatavast tulust maha arvata selliste kursuste tasu, mis kestsid vähemalt kolm päeva ja olid kohalikus haridusosakonnas registreeritud.

Tänavu kadus ka rahaline piirang koolituskulu ja õppelaenu intresside deklareerimisel üksikisiku tuludeklaratsioonides. Kui varem sai deklareerida aasta koolituskulu 6000 krooni piires, siis nüüd piirsummat ei ole.

Ükski küsitletud ametiisik ei soostunud ütlema, kas see oli taotluslik, et koos rahalise piirangu kadumisega hakati inimese kulude mahaarvamise võimalusi piirama teiste vahenditega.

Tulumaksuseaduse muudatused hakkasid kehtima jaanuaris ja mõjutavad 1998. a kohta tuleval aastal koostatavaid tulumaksu deklaratsioone.

Tallinna väikese raamatupidamisfirma omanik Ahto Koov sõnas, et on väga kahju, et kursusetasu enam koolituskuludeks ei saa arvestada.

Kursused on kallid ja ilmselt ei raatsi eraisikud oma raha enam nii palju kulutada kui varem, lausus Koov. Tema sõnul võib väikeste kursuste korraldajatel ja koolitusfirmadel tulla seetõttu raske aasta.

Tallinna haridusameti kooliinspektor Ants Kuutmaa kinnitas, et kursuste väljaarvamine tekitab suurt tagasilööki koolitusturule. «On ikka väga tähtis, et inimene kursuste eest 26 protsenti summast tagasi saab,» märkis ta.

Ahto Koovi sõnul on uues tulumaksuseaduses halvasti sätestatud ka ülalpeetava mõiste. Nii ei saa lapsevanemad tuleval aastal märkida maksustatavast tulust mahaarvamisena erakõrgkoolis õppiva lapse õppemaksu.

Ülalpeetava normiks on tulumaksuseaduse järgi alaealine või kuni 26aastane täisealine laps, kusjuures viidatud on perekonnaseadusele. Seal on aga ülalpeetavaks kas alaealine või töövõimetu täisealine laps.

«See tähendab, et see 26aastane laps peab igal juhul olema töövõimetu,» selgitas Koov. «Normaalse lapse kohta see ei käi.»

Selle probleemi lahendas eelmisel aastal samuti rahandusministeeriumi rakenduslik akt, mida sel aastal ei ole. Selles määruses oli kirjas, et kõrgkoolid õppivate üliõpilaste õppemaksu saab deklaratsioonis tulust maha arvata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing