Nõukogu ja juhatuse pädevus

09. veebruar 1998, 00:00

Kuigi äriseadustik on olnud jõus üle kahe aasta, esineb praktikas senini probleeme nõukogu ja juhatuse pädevuse määratlemisega. Seaduse kohaselt saab nõukogu liige esindada aktsiaseltsi või osaühingut üksnes kahel juhul:

 • eraldi volituse alusel, mille nõukogu liikmele annab juhatuse liige;
 • nõukogul on õigus määrata aktsiaseltsi esindaja, kui otsustatakse õigusvaidluse pidamine või tehingute tegemine juhatuse liikmega.
 • Muudel juhtudel esindab ühingut suhetes kolmandate isikutega üksnes juhatuse liige.

  Selles küsimuses on olemas ka kohtupraktika. Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 23.12.97 määrusest nähtub, et Inreko Laeva AS esitas ASi Eminre vastu hagi, millele kirjutas alla nõukogu esimees. Inreko Laeva ASi nõukogu oli teinud eelnevalt otsuse, millega piirati juhatuse esindusõigust ning võeti ASi Eminre vastu hagi esitamine nõukogu pädevusse. Ent riigikohus leidis, et sellise otsusega püüdis Inreko Laeva ASi nõukogu seadusevastaselt suurendada oma pädevust juhatuse arvel.

  Raadio ettevõtlikule inimesele

  Äripäeva raadio 92.4

  Hetkel eetris

  Kava

   Vaata kogu kava
   Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
   06. December 2011, 19:34
   Otsi:

   Ava täpsem otsing