10. veebruar 1998 kell 22:00

Eesti pankurid suusatasid Euroopa tippu

«See oli hea võimalus lumevaesel ajal jälle suusatamist meelde tuletada. Algul lõi 1400 meetri kõrgusel võistlemine hinge kinni, seetõttu oleksime võinud isegi viis päeva varem kohal olla,» räägib Hansapanga müügiosakonna juhataja Tiit Pekk.

Meelde jäid võistlustel loodud tingimused ja eriti elustiil, mis nägi ette lõunavaheaja olenemata sellest, kas inimesed olid mäel või treenimas, märgib Pekk.

Kokku osales võistlustel 208 panka 13 riigist. Lisaks murdmaasuusatamisele võistlesid pankurid ka slaalomis ja lumelauasõidus. Slaalom ja lumelauasõit olidki kõige populaarsemad alad, kus osales mängude 1700st osavõtjast 1200.

Kõige osavõturohkem oli vanuseklass 40--50 eluaastat. Osavõtjate arvult järgnesid võistlusklassid 30--40 aastat ning 50--60 aastat. See on küllalt ebatavaline võrreldes Eesti pankuritega, kelle vanus jääb peamiselt 20--30 eluaasta vahele.

«Üldiselt oli see padusportlik üritus ja tööalaseid jutte ei aetud,» kinnitab Pekk. Pärast päeval toimunud võistlusi toimus õhtuti auhinnajagamine ja disko.

Tiit Pekk oli pankade olümpial Eesti pankuritest edukaim, saavutades 25 km distantsil omas vanuseklassis esikoha. Peki väitel olid võistlused ?veitsis talle endale heaks ettevalmistuseks. Möödunud pühapäeval osales ta Tartu maratonil ja suusatas välja 20. koha, parandades eelmise aasta tulemust kuue koha võrra.

Pankade olümpial jõudis esikümnesse ka Tiidu vend Tõnu, kes juhib Hansapangas aktsiaturgude osakonda. Pangakaartide osakonna juhataja Kalle Vaalma suusatas end teise kümnesse ning juhatuse esimees Jüri Mõis pidi leppima 73. kohaga.

Edukad olid ka Hansapanga naised, kes jõudsid kõik esimese 25 hulka ja teatevõistluses saavutasid 18 võistkonna seas 12. koha. Hansapanga juhatuse aseesimees, võistkonna liige Rain Lõhmus tegeles võistkonna esindamisega ja võistlustest osa ei võtnud.

«Meeste teatevõistlusega juhtus selline asi, et autasustamisel meid ei hõigatudki välja,» kirjeldab hansapankurite ebaõnne Tiit Pekk. Kohata jätmine valmistas seda enam meelehärmi, et hansapankurid olid edestanud Soome Merita panga võistkonda. Hiljem algas juba disko ning Jüri Mõis läks küsima, milles asi. Seepeale kustutati tuled ning korraldati uus autasustamine, kus märgiti ära nii Eesti võistkond kui ka teise koha saanud Norra võistkond. «Kui arvestada, et tegemist oli ?veitsi ja pankadega, siis oleks küll oodanud professionaalset ja täpset korraldust,» märgib Pekk.

Pekk lisab, et küllap on järgmisel aastal Saksamaal toimuvatele mängudele oodata Eestist ka teiste pankade esindajaid. Kindlasti on pundis Forekspank, mille finantsdirektor Raivo Erik on kõva suusataja, on Pekk veendunud.

Hetkel kuum