17. märts 1998 kell 22:00

Ergonoomiavahendid on odavamad kui ravipäevad

PC-töökohtade arv büroodes kasvab kiiresti ja veel kiiremini on kasvamas iga kontoritöötaja poolt arvuti taga veedetud tundide hulk päevas. Kui seesugune arvutitöökoht ei ole kujundatud sobivaks konkreetse töötaja füüsilistele ja emotsionaalsetele vajadustele, võib intensiivne töö ebasobivates tingimustes tekitada spetsiifilisi tervisehäireid. Sagedasemad vaevused on silmade üleväsimus ja peavalud, valud kaela-, selja- ja õlalihastes ning randmeliigesehaigused, mis kalduvad kroonilisusele.

Massitootmisse mõeldud kontoritehnika ja -mööbel ei saa arvestada iga inimese füüsilisi iseärasusi, sest selleks, et saada mõistlikku hinda, peab see sobima võimalikult paljudele inimestele. Nii on töökoha mööbel suuresti disainitud keskmise kehaehitusega mehele. Neist asjaoludest tingituna on viimastel aastatel turule tulnud mitmeid ergonoomilisi abivahendeid, mis muudavad arvutitöökoha sobivamaks konkreetse inimese vajadustele.

Ergonoomiatooteid on kolme tüüpi:

- füüsilistele vajadustele vastavad, kuhu kuuluvad liigutatavad seljatoed, toolidele paigaldatavad ergonoomilised seljatoed ja randmetoed klaviatuurile ja hiirematile.

- keskkonnatingimusi parandavad, kuhu kuuluvad punktvalgustid, õhupuhastajad ja soodsat helifooni loovad vahendid. Valgustus peab langema monitorile õige nurga alt. Vastupeegeldust aitab vältida õhupuhasti.

- privaatsust ja turvalisust tagavad tooted. Pankades ja mujal tuleb tihti töödelda konfidentsiaalseid dokumente. Sellises olukorras saab töötaja stressi vähendada, kasutades andmekaitsefiltrit. See muutub ekraani külje pealt vaadates läbipaistmatuks.

Hetkel kuum