30. märts 1998 kell 22:00

Järsk langus Riia börsil

Esmaspäevane Riia börs tähendas peaasjalikult Unibankat. Päeva kauplemiskäive oli väga tugev 550 000 latti, millest aga enam kui 460 000 langes Unibanka arvele. Pangal oli eile aktsionäride üldkoosolek ning palju aktsiaid oli sellega seoses blokeeritud. Aktsia hind tõusis 3,13 latini. Kogu ülejäänud turg liikus Kaija vedamisel alla. Kaija avaldas üsna nõrga prognoosi käesolevaks aastaks ning see andis tema senisele langusele hoogu juurde: -11%. RICI kaotas 2,6% ning praegu tundub languse mõeldava piirina alles 600 punkti tase.

Leedu börsil esmaspäeval kauplemine pisut elavnes, seda aga eeskätt põhinimekirja pankade arvel, mis täna toimuvate aastakoosolekute eel tõusid. Litin tõusis 5,49 punkti 920,74ni. Ülejäänud aktsiatel puudus kindel trend ning kauplemine oli üpris tagasihoidlik. Maaklerite arvates jääbki olukord turul lähipäevil selliseks, ent pankade koosolekud võivad tuua investoritele huvi pakkuvaid uudiseid.

Vene väärtpaberiturult jäid suuremad tegijad esmaspäeval täielikult kõrvale. Kõik ootasid, mis suuna võtab segadus Kremlis ning RTS-süsteemi kauplemiskäive kuivas täielikult kokku. Ühtlasi langesid tugevalt aktsiate hinnad ning RTS-indeks kaotas 3%. Kvartali lõpp, poliitilised probleemid ning langevad välisturud on ebamugav segu mistahes turule. Venemaalt on paremaid uudiseid oodata ehk alles siis, kui uus valitsus pisut kindlamaid piirjooni võtma hakkab. Kindlasti ootavad paljud ka ÜESi juhatuse valimisi 4. aprillil.

USA turud avanesid esmaspäeval pisut tugevamalt võrreldes reedese sulgemisega. Nõrgad välisturud ning tõusev nafta ja kulla hind ei lubanud aga päevaks tugevat tõusu, tehes investoreid jätkuvalt närviliseks. Maaklerid aga ennustasid, et senise suurtõusu järel peaks rahulikult arvestama veel paari languspäevaga, enne kui hinnad stabiliseeruma hakkavad.

Hetkel kuum