21. aprill 1998 kell 22:00

Äripäeva repliik rikkus minu sisetunde

Artiklis «Harjumaal jät-kuvad rikkumised» (ÄP 16.04) on minu seisukohad Harju maavanema tegevuse suhtes ülevürtsitatud tema parteilise kuuluvuse rõhutamisega. Samas lehes ilmus repliik «Oravad sõimavad katelt -- mustad mõlemad», millega visati kivi Reformierakonna kotta.

Halvamaiguline kaastekst on rikkunud minu sisetunnet, sest olen pidanud kuulma mitme lähituttava vihjeid: ega ma ometi mingi vennaskonna rakkes ei tööta ega palgatud «hauakaevaja» ole. Pidasin lihtsama elu ja rasvasema supi nimel südametunnistuse vahetamist punase priipääsmest orjapileti vastu eneserüvetamiseks. Ka vastses Eestis pole kippunud ühegi erakonna kaissu.

Mis puutub Reformierakonda, siis tema programm on mulle sümpaatne. Hindan Siim Kallase tarkust ja erudeeritust ning juhtimiskunstis orienteerumist. Tulutoovalt reformida tahtvad juhid peaksid vastama kolmele tingimusele: nad peavad oskama, suutma ja tahtma.

Kindlasti ei evi neid omadusi igaüks. Sageli kalduvad ka kompetentsed isikud mõningail ajendeil kõrvale tõest. Erakondade ühissängi võib pugeda väga erinevate võimete ja tõekspidamistega isikuid. Üks tõrvatilk võib terve õlleteo untsu keerata.

Täitevvõimu hoobi liigutama peaksid poliitikud suunama ausameelseid ja võimekaid isiksusi. Otsustamisõigust ei tohiks usaldada endile vastu rindu taguvatele ainuõiguslastele, kes ei austa või ei tunne seadusi ja sülitavad hea tooni reeglitele -- kuulata ära ka teine pool.

Harju maavanem Mait Kornet mõtleb juba kaks aastat välja nippe kuidas mitte moodustada seaduse alusel töötavat hooneregistrit. Maavanema-poolse reformi tulemusena muudeti alates 1997. a jaanuarist kehtetuks hooneregistritalituse põhimäärus, mille tulemusena oleme sunnitud väljastama kümneid tuhandeid dokumente ilma õigusliku aluseta.

Hetkel kuum