Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aktsiisitõus päevakorral

  Tubakatoodete aktsiisimäära on kavas tõsta vähemalt krooni võrra -- praeguselt 4,50 kroonilt 5,50 kroonile pakilt.
  Valitsus loodab sel aastal saada tubakaaktsiisi 628 miljonit krooni. Esimese kolme kuuga laekus tubakaaktsiisi vaid 44 miljonit krooni, s.o umbes 7% aasta plaanist.
  Rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep ütles, et seoses 1999. aasta riigieelarvega on arutatud kõiki tulude suurendamise võimalusi. «Aga midagi ei tehta enne, kui asja on tootjatega arutatud,» sõnas Lellep.
  Tulusid hakatakse Lellepi sõnul otsima eelkõige maksudes, kus need on kehtestud absoluutmäärades, nagu aktsiisid. Ta ütles, et aktsiiside tõstmise üle on valitsuses diskussioon olnud, kuid ametliku arutelu sellel teemal pole toimunud ja mingit otsust pole tehtud.
  Sigaretifirma Philip Morrise toodangut müüva ASi Bankend Eesti tegevdirektor Viktor Tuul ütles, et valitsuse järjekordne soov tõsta tubakatoodete aktsiisimäära ei too ilmselt midagi head.
  Juba selle aasta alguses, kui kehtib möödunud aastaga võrreldes kõrgem aktsiis, liigub tunduvalt rohkem tubakatooteid salakaubana, märkis Tuul. Veel möödunud aasta lõpus oli turg tema sõnul legaalsete kauplejate kontrolli all.
  Kui järgmise aasta alguses veel kord aktsiisimäära suurendada, läheb Tuule sõnul asi hullemaks. Ta tõi näite, et Rootsi riik, kes möödunud aastal tõstis tubakatoodete aktsiisi, on nüüd otsustanud aktsiisi langetada, sest nad kaotasid tulu.
  Swedish Match Eesti ASi juhatuse esimehe Raigo Roosve sõnul sai riik eelmisel aastal tubakatoodete aktsiisi 100 mln krooni rohkem, kui plaanis. «Riik peaks ju rahul olema,» lausus ta.
  Roosve tõi näiteks, et võrreldes möödunud aastaga on Swedish Matchi toodetud sigareti Priima müük vähenenud umbes 40%. Turul liigub nüüd hulgaliselt maksumärgita või Venemaa maksumärgiga Priimat, lausus ta.
  Roosve prognoosis, et kui riik otsustab järgmise aasta alguses taas aktsiisi tõsta, kasvab salatubaka osa umbes kolm korda.
  Lellepi sõnade kohaselt arvestab rahandusministeerium kindlasti, mida tähendab aktsiiside tõstmine salakaubanduse levikule.
  Äripäeva andmeil on ministeeriumil kavas tõsta ka piirituse aktsiisi, mis praegu on 115 krooni liitri kohta. Kange alkoholi aktsiisi muutmise kohta ütles Lellep, et see aktsiisimäär pole ju kahe aasta jooksul muutunud, samas on elu kallinenud Eestis 23--24%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ettevõtlusminister Järvan: elektri hinna tõus ei mõjuta eriti ettevõtteid
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes on, on Järvani hinnangul hoopiski muud.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes on, on Järvani hinnangul hoopiski muud.
Andre Nõmm: kõrged hoiuse intressid ilma kapitalijuhtimiseta on kui rattasõit ilma kiivrita
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Hiiglaslik varjatud võlg teeb rahvusvahelise vahendaja ärevaks
"Ülisuur, kadunud ja kasvav" - sellise pealkirjaga avaldas rahvusvaheline vahendaja Bank for International Settlements (BIS) täna ärevusttekitava raporti triljonite dollarite mahus tuletistehingute võlast.
"Ülisuur, kadunud ja kasvav" - sellise pealkirjaga avaldas rahvusvaheline vahendaja Bank for International Settlements (BIS) täna ärevusttekitava raporti triljonite dollarite mahus tuletistehingute võlast.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Omniva avas tuleviku postkontori
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.

Olulisemad lood

Venemaa analüüsib, kuidas reageerida nafta hinnapiirile Zelenskõi: hind sobib Venemaale
Venemaa ei nõustu toornafta hinna ülempiiriga 60 dollarit barreli kohta, milles Euroopa Liit kokku leppis, vahendas riiklik uudisteagentuur Tass Kremli pressiesindajale Dmitri Peskovile viidates.
Venemaa ei nõustu toornafta hinna ülempiiriga 60 dollarit barreli kohta, milles Euroopa Liit kokku leppis, vahendas riiklik uudisteagentuur Tass Kremli pressiesindajale Dmitri Peskovile viidates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.