17. mai 1998 kell 22:00

Kinnisvaraturg jätkab stabiilselt

Kinnisvarafirmade prognoosid Eesti kinnisvaraturul käesoleval aastal toimuva kohta on kardinaalselt erinevad. Tartu kinnisvarafirmad ennustavad, et kinnisvaraturul langevad oluliselt korterite ja büroopindade hinnad. Tallinna firmad arvavad, et mingit märgatavat üleüldist hinnalangust ei tule.

Äripäev ei ennusta selleks aastaks kinnisvaraturule järsku hinnalangust. Me arvame, et hinnatase jääb stabiilseks.

Tegelikult ei saagi Tartu ja Tallinna kinnisvarafirmade hinnanguid teineteisele vastandada, sest mõlema linna kinnisvaraturu areng on erinev.

Kui Tartu kinnisvaramaaklerid väidavad, et Tartus korterite hinnad aasta alguses langesid, siis Tallinnas oli trend hoopis vastupidine. Toimetus ei jaga aga Tartu maaklerite seisukohta, et ülikoolilinnas toimunud langus kandub sellel aastal üle Tallinna.

Järsk hinnataseme muutus leiaks kinnisvaraturul aset siis, kui inimeste sissetulekud ja maksujõulisus järsult väheneksid. Praegu ei ole küll mingit alust prognoosida Eesti majandusolukorra järsku halvenemist ja ettevõtete pankrotistumist.

Prognoos, et möödunud aasta sügisel toimunud rahaturukriis toob endaga kaasa palgatõusu ja laenude väljastamise pidurdumise ning see tähendab omakorda kinnisvarahindade tõusu peatumist, Tallinnas ja ka näiteks Pärnus ei täitunud.

Pigem vastupidi, tänu väiksele pakkumisele leidis aasta alguses pealinnas aset järsk korterite hinna tõus. Selline areng oli üllatuseks, sest aasta alguses ennustati hinnatõusu pidurdumist ja jäämist inflatsioonitempost allapoole.

Kindlasti oli börsilangusel oma mõju kinnisvaraturul toimuvasse. Tundub, et aktsiahindade langus ja rahaturukriis põhjustas kinnisvaraturul hoopis hindade tõusu.

Investorid suhtuvad börsi umbusklikult. Kinnisvaraturg tundub neile praegu kindlama rahapaigutuskohana. Näiteks on eduka ärimehe võrdkujuks muutunud Ernesto Preatoni Eestis kinnisvaraarendusse investeerinud sadu miljoneid kroone.

Äripäev arvab, et hinnalangus võib kinnisvaraturul toimuda kahe-kolme aasta pärast, sest pikemas perspektiivis kinnisvara pakkumine suureneb nõudmisest kiiremini.

Praegu võib hinnalangus leida aset halvas piirkonnas asuvate vanade korterite ja büroopindade puhul. Kvaliteetse kinnisvara hind tõenäoliselt sellel aastal aga hoopis tõuseb.

Hetkel kuum