24. mai 1998 kell 22:00

Taali kingitus kahtluse all

Siseminister osales suurpettuses, mis tõi Hoiupangale 225 mln kr kahju

Mitmete asjatundjate sõnul ei ole usutav, et Taal niisama kinkis Hoiupanga endisele peajuristile Marcel Vichmannile oma osaluse Hoiupanga Töötajate ASis (HTAS), mis ostis sügisel 345 miljoni krooni eest 1,5 miljonit Hoiupanga aktsiat.

Hoiupanga juhatuse esimehe Üllar Jaaksoo teada kattis Taal suurema osa panga juhtide aktsiaostust. Ka ühe teise tipp-pankuri väitel pani Taal sügisel mängu põhiosa 126 miljonist kroonist, Haller ja Vichmann veidi vähem ning ülejäänud kolm HTASi aktsionäri lisasid igaüks 70 000 krooni.

Kuna aktsiaost nurjus ja laenatud raha tuli Daiwa pangale tagasi maksta, siis näevad asjatundjad Vichmanni praeguse tegevuse taga Taali suunavat kätt.

Veel ülemöödunud nädala lõpuni oli Taal formaalselt HTASi nõukogu liige. Nädal enne seda varastas HTAS Vichmanni juhtimisel Hoiupangalt 225 miljonit krooni ja 6 miljonit Hoiupanga aktsiat, on väitnud Hoiupanga praegused juhid.

Kui osutub tõeks, et kõik HTASi aktsionärid, kaasa arvatud Olari Taal, on oma osaluse Vichmannile ära kinkinud, on viimasel vara 165 miljoni krooni eest. Mitme pankuri väitel on vähetõenäoline, et Taal ministrikoha saja miljoni krooni vastu vahetas.

Siseminister Olari Taal ütles reedel, et ei kommenteeri praegu mitte midagi. Küll aga lubas ta avaldada sel nädalal põhjalikuma selgituse.

Vichmann tunnistas, et suhtleb Taaliga tänaseni, kuid eitas tema suunavat kätt. «Taal ütles, et tegeleb praegu migratsiooniameti ja teiste siseministeeriumi allüksustega,» lisas ta.

«Hansapanga üks juht on mind füüsilise vägivallaga ähvardanud. Vähemasti jäi mulle selline mulje,» kirjeldas Vichmann oma olukorda. Ta ei nõustunud kommenteerima ähvarduse sisu, kuid lisas, et asja praegu kontrollitakse.

Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et Hansapank ei ole Vichmanni ähvardanud. Küll aga valetasid Hoiupanga juhid mulle näkku, öeldes, et Hoiupank pole seoses Daiwa laenuga mingeid kohustusi võtnud, lisas Mõis.

Ühispanga juhatuse esimees Ain Hanschmidt ütles, et tema arvates oli sügisese aktsiaemissiooni detailidest teadlik ka ASi Hansa Investments juht ning Hoiupanga nõukogu esimees Joakim Helenius.

Möödunud aasta 31. oktoobril toimunud Hoiupanga nõukogu koosolekul küsis Swedbanki esindaja Lars Olaf Ödlund panga juhatuselt, kas pank võttis seoses Daiwa laenuga kohustusi. Kuna Olari Taal inglise keelt ei valda, vastas küsimusele panga juhatuse aseesimees Priit Haller, kes kinnitas, et pank mingeid kohustusi ei võtnud.

Eesti Panga esindaja Hoiupanga nõukogus Tanel Ross lausus, et Taal pidi esitatud küsimusest teadlik olema, sest kogu jutt tõlgiti koosolekul eesti keelde.

Pärast Daiwa laenu ilmsikstulekut kinnitas Taal korduvalt ajakirjanikele, et Hoiupank pole mingeid kohustusi võtnud.

Hetkel kuum