25. mai 1998 kell 22:00

Kallid hobused jäävad Eestis müümata

Oksjonil pakutud 22 hobusest suudeti maha müüa vaid üks. Timmo Tallide omanik Margus Timmo tunnistas, et tõenäoliselt hindasid mitmed hobuseomanikud oma lemmikuid liiga kalliks. «Tegelikult sõlmitakse vist enamik tehinguid nüüd pärast oksjonit, mullegi on juba kaks pakkumust tehtud,» lisab ta.

Oksjonil tehti pakkumusi kokku kümnele hobusele, kuid vaid ühele omanikule oli pakutud hind meelepärane. Kõrgeim pakkumus oli 75 000 krooni, must tori täkk Haabram vahetas omanikku aga 35 000 krooni eest. Vastne hobuseomanik, ASi Vender direktor Kaupo Kõverjalg oli kaubaga igati rahul.

«Olen varem ratsutamisega päris palju tegelenud, aga Haabram on mul esimene päris oma hobune,» ütles Kõverjalg. Esialgu istus hobuse seljas küll veel tema 10aastane poeg Endrik, aga isa tunnistas, et eelkõige tahaks ikka ise sõita.

Isiklikku talli ei hakka Kõverjalg ühe hobuse pärast loomulikult soetama ja Haabram jääb elama oma endise omaniku, Tartumaa Pärna talu peremehe Hillar Kaldi juurde. «Üürime tema käest boksi, tema talu asub Tartust vaid 14 kilomeetri kaugusel,» selgitas Kõverjalg.

Margus Timmo hinnangul saab 20 000--60 000 krooni eest Eestis hobihobuse, millega oma lõbuks sõita. Sporthobuste hinnad, kes omanikule teeniksid raha tagasi võistlustel või sperma müügist, algavad 100 000 kroonist ja nendega pole tavainimesel eriti midagi teha.

Hoolimata vaid ühe hobuse müügist pidas Margus Timmo siiski vajalikuks, et sarnaseid hobuste oksjoneid hakkaks toimuma tihti ja igas Eestimaa nurgas. «Oluline on see, et inimestel kaoks hirm hobuse ostmise ees, et ta ei peaks mõtlema, mida siis loomaga peale hakata, kui tütar või poeg enam ratsutamisest huvitatud ei ole,» lausus Timmo. «Inimestel peab olema võimalus vajadusel oma hobune maha müüa.»

Väidetavalt kalleimad hobused kuuluvad Eestis Rafteri ratsaklubile, mille omaniku Andres Ruusmaa sõnul ongi kergem müüa odavat või kallist hobust.

Rafteri tallides on pidevalt umbes 25 hobust, kelle hinnad algavad 100 000 kroonist. Oksjoni kataloogis pakkus Rafter näiteks kõrbi ruuna Lansinki, kelle isa on võitnud 40 Grand Prix' etappi, olnud maailma karikavõitja ning tema paaritustasu on maailma takistussõiduhobuste hulgas kõrgeim.

Hetkel kuum