26. mai 1998 kell 22:00

Kuidas asendada arvutihooldajat

Pärast kevadet tuleb kuuldavasti suvi ehk selline aastaaeg, kus suurem osa kodanikest armastab puhata -- või vähemasti alustavad nad kevadel varakult nn rannahooajaks valmistumist, mis tähendab kui mitte enamat, siis paari trenniskäiku eesmärgiga likvideerida õllekõht ja/või tselluliit. Isikliku suveks valmistumise kõrval maksaks aga meeles pidada ka oma kontorit, sest minu tähelepanekute kohaselt juhtub valdav osa arvutite tuksiminekutest nimelt soojade ilmadega ja võimaluse korral ajal, kui mina ehk kõigeparandaja tahaksin kontorist ära olla.

Lahendus on muidugi ainult üks -- tuleb leida firma, kes oleks nõus arvutite hooldamise enda peale võtma. Küsimus ei ole loomulikult ainult suves, praegu oleks lihtsalt tark selle peale mõelda ja tänu suvepuhkustele on olemas ka lihtne vabandus hooldusleping osta. Ah et firma juba tegi targa valiku ja koolitas välja tugihinge? Tubli, aga ka tema läheb puhkusele, rääkimata sellest, et samuti, nagu ei ole mõtet arvutihooldajat koormata juhtudega, kui arvuti lihtsalt veidi pai vajaks, ei tasu tungihinge kaela heita kõiki tehnilisi probleeme.

Tuletage kasvõi meelde eelmise aasta moesõna TCO ehk total cost of ownership, ehk mingi seadme omamise peale tehtavaid kulutusi. Kui mu mälu mind ei peta, siis seadme hinnast kolm korda suurema summa jagu tööaega kulus selle peale, et kaastöötajad üksteist aidata üritasid.

Arvutiparandamist on muidugi mitmesugust, see, mida mina mõtlen, on hoolduslepingu ostmine ja tähendab tõesti lepingut hooldajaga, kus viimane kohustub makstud raha suurusest sõltuvalt rohkem või vähem kiiresti kohale ilmuma ja arvuti kas kohapeal või kaasavõetuna ära parandama.

Loomulikult ei tähenda leping seda, et teie maksate kopika ja hooldusmees jälgib seejärel andunult iga teie hiireliigutust -- tähelepanu hulk on seotud makstud raha hulgaga ja alati tasub järgi mõelda, kas osta leping, mis garanteerib kohaletuleku kolme tunni või kahe päeva jooksul. Kindlasti maksab aga endale selgeks teha, kas sõlmitud leping tähendab, et nad kohustuvad selle arvuti ka mingi aja jooksul korda tegema või ainult teid lohutama.

Leping aga ei tähenda kindlasti seda, et te leiate kusagilt arvutipoes töötava onupoeg Kusti ja talle ümbrikuga veidi raha jagate. Kustide puhul on rida probleeme, näiteks kipuvad ka nemad puhkama, trammi alla jääma või parasjagu teise kliendiga hõivatud olema. Leping arvutihooldusfirmaga peaks teid sellistest muredest vabastama.

Hetkel kuum