7. juuni 1998 kell 22:00

Lühiuudised

Hoiupanga juhtkond otsustas neljapäeva õhtul lõpetada kohtuvälise lahendi otsimise panga ja Hoiupanga Töötajate ASi juhi Marcel Vichmanni vahel.

Panga juhatus ja nõukogu arutasid neljapäeva õhtul Daiwa pangast laenu võtnud Hoiupanga Töötajate ASi omaniku Marcel Vichmanni järjekordset ettepanekut juhtumi lahendamiseks, kuid otsustasid selle tagasi lükata. Hoiupanga juhatuse esimees Üllar Jaaksoo kinnitas, et panga juhatus ei kavatse enam Marcel Vichmanniga läbirääkimisi pidada.

Vichmann väidab, et läbirääkimistel oli paindumatum pool Hoiupank. BNS

Ehitusfirma EMV aktsionärid andsid reedel ettevõtte nõukogule õiguse korraldada kuni järgmise aasta 30. aprillini aktsiaemissioon, millega ettevõtte aktsiakapital suureneks maksimaalselt 23,7 miljonit krooni.

«Otsus, millal aktsiaemissioon täpselt läbi viiakse ja millise instrumendi kujul, sünnib lähema kahe nädala jooksul,» ütles EMV juhatuse esimees Jaanus Otsa. Tema sõnul on ilmselt tegemist suunatud emissiooniga. BNS

Arvutitootja Pennu peab läbirääkimisi liisingufirmadega, et müüa mõnele neist arvutite liisimisega tegeleva tütarfirma PCT Liising aktsiaid.

«Oleme ette valmistanud pakkumised üsna mitmele liisingufirmale,» ütles Pennu nõukogu esimees Alo Koop. «Kõnelused on veel algjärgus, ma ei tahaks neid firmasid nimetada.»

Koop ütles, et PCT Liisingu aktsiad müüakse, sest Pennu põhitegevus pole liisimine ja selle arendamine. «Oleme PCT Liisingust kujundanud normaalselt töötava struktuuri ja otsime praegu teist liisingufirmat või panka, kes oleks nõus võtma selle portfelli haldamise endale ning tegeleks selle finantseerimisega,» selgitas ta. BNS

Norma turundusdirektori Peep Siimoni sõnul on Venemaa suurima autotootja AvtoVAZi seiskumine vähetõenäoline ja Norma jätkab kindlasti turvavarustuse tarneid.

«Seda hirmu küll ei ole, et VAZ seisma jääks,» ütles Siimon. «Talvel olid neil küll suured müügiraskused, kuid praegu on asi juba paremuse poole liikuma hakanud.» Tema sõnul ei puuduta VAZi ka president Jeltsini ähvardus hakata maksuvõlglastega karmimalt ümber käima.

«VAZil on sõlmitud pikaajaline riigivõlgade tasumise graafik ja seni on nad sellest kinni pidanud,» ütles Siimon. «VAZ maksab igal aastal umbes 300 mln dollari ulatuses vanu võlgu, eelmisel aastal said nad tubli maksumaksmise eest suisa aukirja.» BNS

Tarbijahinnaindeksi kasvu aeglustumine 0,4 protsendini aprillis ja mais ei pruugi analüütikute hinnangul tähendada hinnatõusu pidurdumist.

Ühe kuu tulemuste põhjal ei saa midagi öelda nii pika inertsiga asja kohta, nagu seda on tarbijahinnaindeks, ütles Hoiupanga turgude asedirektor Ago Lauri.

Mitme aasta vältel on suvekuudel tarbijahinnaindeksi kasv olnud väiksem võrreldes aasta alguse ja lõpuga, märkis Lauri. Samal arvamusel oli ka Price Waterhouse'i analüütik Hardo Pajula, kelle sõnul viimaste kuude tulemus ei näita veel üldist trendimuutust. BNS

Eesti krooni kattevara moodustas mai lõpul 10,85 miljardit krooni, kasvades kuu jooksul 7,5 protsenti.

Baasrahanõudlus suurenes samal perioodil ligi 9,8 protsenti. Krooni kattevara kogumahtu suurendas peamiselt vahetatava välisraha hulga suurenemine. Vahetatava välisraha kogumaht moodustas mai lõpus 10,853 miljardit krooni.

Eesti Panga kuld ja valuutareservid olid mai lõpul 10,832 mld krooni, kasvades kuuga 8,3 protsenti. BNS

Hetkel kuum