15. juuni 1998 kell 22:00

Eluasemelaenud ei lähe kallimaks

Eesti Ühispanga laenuosakonna juhataja Andres Kimberi sõnul ei kavatse Ühispank eluasemelaenu intresse lähitulevikus tõsta. Tarbimist soodustavate laenude intresside tase võib tasapisi küll tõusma hakata, sest pangad hakkavad laenamist rohkem piirama, rääkis Kimber. Eluasemelaenu hinnatakse suhteliselt riskivabaks, seetõttu pole selle laenutoote puhul intressitõus põhjendatud, lisas ta.

Hansapanga eralaenu arendusjuhi Kersti Arro sõnul püüab Hansapank eluasemelaenu intresse mitte tõsta, pigem kavatsetakse laenu väljastada senisest rangematel tingimustel. Tarbimislaenu intressi tõstsime me eelmisel nädalal 2% võrra, eluasemelaenu peame me aga prioriteetsemaks, seetõttu pole nii suurt tõusu kindlasti oodata, lisas Arro. Ta nentis, et põhimõtteliselt on tarbimist soodustavate laenude intresside kergitamine tervitatav nähtus, sellest lähtuvalt on ka Hansapanga tarbimislaenu uus intress 18,5%. Arro ei välistanud siiski eluasemelaenu intressimäärade väikest tõusu.

Hoiupanga uuringute arenduse divisjoni direktori Tanel Kõivupuu sõnul ei kavatse Hoiupank eluasemelaenu intresse tõsta. Hoiupank on kogu aeg rohkem provisjone maksnud, meid uus nõudmine ei puuduta, märkis Kõivupuu. Kui mingi intressimäärade tõus ette peaks tulema, siis ainult pärast liitumist Hansapangaga, lisas Kõivupuu.

Tallinna tehnikaülikooli statistikaprofessor Vello Vensel ei usu eluasemelaenude intressimäärade endisele tasemele jäämist. Igale langusele järgneb tõus, intressid on viimase paari kuuga piisavalt langenud, üldprovisjonide suurenemine viib kindlasti intresside tõusuni, pealegi peavad intressid Eestis oleva 10% inflatsiooni ära katma, sõnas Vensel. Tõenäoliselt on tõus sujuv, sest äkiliste muutuste mõju on eestlased juba tunda saanud ning nende kahjulikkusest on aru saadud, lisas Vensel.

Hetkel kuum