15. juuni 1998 kell 22:00

Jaapan -- oht maailmamajandusele

Hama arvates ei saa valitsus olukorda eriti parandada, kuid tal tuleks siiski esitada uus suur majanduse elavdamise pakett, mis ergutaks laenuandmist ja -nõudlust. Kerge see ei ole, sest viimase, 16 miljardi jeeni suuruse elavduspaketi esitas valitsus alles paar kuud tagasi.

Jaapanil on maailma suuruselt teine majandus ja ta on suurim netolaenaja, seetõttu on Jaapani majandusprobleemid märksa tõsisemad kui näiteks Hiina valuuta devalveerimine. Maailm on harjunud, et Jaapanilt saab laenuabi, ja kui Jaapan peaks kukkuma, kukuvad ka teised, rõhutab ökonomist.

Sel aastal ei suuda Jaapan vältida negatiivset majanduskasvu, sest ümbruskonna riigid on deflatsioonilise arenguga. Ja olukorra paranemine nõuab vähemalt viis aastat, arvab Hama.

Viimastel päevadel on jeeni kurss järjepidevalt alanenud, mis teoreetiliselt peaks aitama parandada Jaapani ekspordi konkurentsivõimet. Kuid probleem on selles, et odav jeen veab teiste Aasia riikide valuutad endaga kaasa, mis halvendab majandusolukorda veelgi. Aasia riikide majandused on raskustes ja Jaapani kaupade nõudlus on tunduvalt vähenenud.

«Ehkki jeeni nõrgenemine näib esmapilgul positiivne, ei aita see Jaapanit oluliselt. Eksport ei ole kasvanud nii ruttu, kui oleks vaja. Odav jeen on osa probleemist, mitte selle lahendus,» rõhutab Hama.

Reedel avaldatud statistika andmetel kahanes Jaapani kogutoodang esimeses kvartalis mullusega võrreldes 5,3%. Kuna see vähenes ka mullu viimases kvartalis, siis võib majanduse olukorda käsitada kriisina, mis viimati tabas riiki aastail 1974--1975. Analüütikute hinnangul on Jaapani kriis ennustatust rängem.

Jaapani jeen on aasta algusest peale nõrgenenud 10 protsenti ja kui selle kurss langes eelmisel nädalal dollari suhtes üle 140 jeeni, siis peetakse võimalikuks ka 150--160 jeenini langemist. Jeeni nõrgenemine on avaldanud juba mõju USA ja Euroopa finantsturgudele, kus intressid langevad ja kohalikud valuutad tugevnevad. See areng tõenäoliselt jätkub. KL-DI-ÄP

Hetkel kuum