5. juuli 1998 kell 22:00

Ungari reiting tõusis

Fitch IBCA hinnangul on Ungari majanduse põhinäitajad viimastel aastatel oluliselt paranenud ning riigil on head väljavaated maailma finantsturgude kriisist edukalt välja tulla. Ungari pangandussüsteemi peetakse Ida-Euroopa tugevaimaks, avaliku sektori võlg väheneb ning välisvahendite likviidsus on piisav.

Ungari sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas esimeses kvartalis 4,9%, võrreldes mullu sama ajaga. See on saanud teoks tänu neli aastat võimul olnud sotsialistide ja liberaalide majanduspoliitikale, mis eelistas lahendada makromajandusprobleemid era- ja avaliku tarbimise arvel. Tänu sellele on ka investeeringud kasvanud 12,1%. Eksport suurenes 28,3% ja import 24,7% ning kodumaine tarbimine vaid 1,5%.

Maikuus tõstis Ungari välisvaluutalaenude reitingut ka Moody's Investors Services, kes andis uueks reitinguks Baa2.

Parlamendivalimised võitnud noorte demokraatide partei Fidesz on sõlminud valitsuskoalitsiooni konservatiivse Ungari demokraatliku foorumiga (MDF) ja populistliku väiketalunike erakonnaga. Viimatimainitu saab neli ministrikohta ja 2000. a, kui täitub Arpad Gönczi ametiaeg, asub nende rahvusäärmusliku esinemisstiiliga liider Jozsef Torgyan presidendiametisse.

Parlament peab peaminister Viktor Orbani valitsuse ja selle majandusprogrammi heaks kiitma 10. juulil. Kolmele koalitsioonierakonnale kuulub parlamendi 386 kohast 213. REUTERS-ETA-KL-ÄP

Hetkel kuum