• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Osaühingu uus juhataja kantakse äriregistrisse

  Vastupidiselt kujunenud praktikale võib ainsa juhatuse liikme (juhataja) väljavahetamisel äriregistrile esitatava kande muutmise avaldusele alla kirjutada ka osaniku otsusega määratud uus juhataja, kes ei ole juhataja äriregistri järgi, kui vana juhataja seda mingil põhjusel ei taha.
  Sageli on osaühingu juhatusse valitud ainult üks isik -- juhataja. Oletame, et osanikud otsustavad juhataja tagasi kutsuda. Vastavalt äriseadustikule kuulub juhatuse liikme valimine ja tagasikutsumine osanike pädevusse, kui osaühingul ei ole nõukogu.
  Uus juhataja tuleb kanda äriregistrisse ka selleks, et ta omaks kolmandate isikute suhtes osaühingu nimel piiramatut esindusõigust.
  Juhatuse liikme volituse lõppemise või uue juhatuse liikme registrisse kandmise avaldusele tuleb osaühingul nõukogu puudumisel lisada osanike või ainuosaniku korral tema otsus.
  Väljakujunenud praktika kohaselt osaniku poolt tagasi kutsutud, kuid veel äriregistris registreeritud juhataja kirjutab alla juhataja volituse lõppemise ja uue juhataja registrisse kandmise avaldusele.
  Seadus ei sätesta, kes kirjutab osaühingu kande muutmise avaldusele alla juhul, kui juhataja kutsutakse osanike otsusega tagasi ja see juhataja ei soovi avaldusele alla kirjutada.
  Riigikohus on asunud probleemi lahendades mõistlikule seisukohale, et kui osaühingul on üks juhatuse liige (juhataja) ja uue juhataja määras asutamisotsusest nähtuv ainuosanik, siis äriseadustikuga ei ole vastuolus, kui osaühingu äriregistrile esitatavale juhataja kande muutmise avaldusele kirjutab alla osaniku otsusega määratud uus juhataja, kes ei ole juhataja äriregistri järgi.
  Võib asuda seisukohale, et sama kehtib ka juhul, kui osaühingul on rohkem kui üks osanik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Bideni hoiatused Venemaa pihta tõstsid gaasi hinda
Euroopa maagaasi futuuride hinnad tõusid, kuna suurtootja Venemaa vastu kavandatakse rahvusvahelisi sanktsioone, vahendab Bloomberg.
Euroopa maagaasi futuuride hinnad tõusid, kuna suurtootja Venemaa vastu kavandatakse rahvusvahelisi sanktsioone, vahendab Bloomberg.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.